De kans dat een stel een tweede kindje krijgt, neemt sterk af als papa en mama na hun eerste een afname in hun geluksgevoel ervaren.
Dat blijkt uit een Duits onderzoek. Wetenschappers van het Max Planck Institute for Demographic Research trekken die conclusie op basis van gegevens van 20.000 Duitsers. De proefpersonen moesten elk jaar aangeven hoe tevreden ze met hun leven waren (op een schaal van 0 tot 10).
Een tweede?
Uit het onderzoek blijkt dat het geluksgevoel dat ouders in het eerste jaar na de geboorte van hun eerste kind hebben, gebruikt kan worden om te voorspellen of er nog een tweede komt. Wanneer ouders zich na de geboorte van hun eerste kind minder gelukkig voelen, daalt de kans dat zij een tweede kindje verwelkomen sterk. Dat was met name sterk het geval bij ouders die wat ouder en hoogopgeleid waren.
Roze wolk
Het klinkt misschien raar: een afname in geluk na de geboorte van het eerste kindje. Is er dan geen sprake van een roze wolk waar je zoveel jonge ouders van hoort spreken? Het is een taboe, maar veel ouders voelen zich inderdaad minder gelukkig na de geboorte van hun eerste kind, zo stellen de onderzoekers. De gemiddelde vader ziet zijn geluksgevoel 1.4 punten dalen na de geboorte van zijn eerste kind. Slechts iets minder dan dertig procent van de proefpersonen zag zijn/haar geluksgevoel na de geboorte van het eerste kind niet afnemen. En meer dan een derde van de proefpersonen zag het geluksgevoel op een schaal van nul tot tien met twee of meer punten dalen. Dat dit echt een sterke daling is, wordt wel duidelijk wanneer we deze met de daling in het geluksgevoel die ervaren wordt na een scheiding (min 0,6 punten) en de dood van de partner of werkeloosheid (beiden 1 punt) vergelijken.
De gevolgen
En de afname van het geluksgevoel bleef niet zonder gevolgen. Slechts 58 van de 100 stellen die hun geluksgevoel drie punten of meer zagen dalen, kregen binnen tien jaar een tweede kind. Ter vergelijking: 66 van de 100 ouders die hun geluksgevoel niet zagen afnemen na de geboorte van het eerste kind kregen een tweede.
Ouder en hogeropgeleid
Het geluksgevoel dat ouders na de geboorte van de eerste ervaren bleek vooral sterk te bepalen of er een tweede kwam wanneer de ouders dertig jaar of ouder waren en hoogopgeleid waren. Het geslacht van de ouders maakte daarbij niet uit. “Beide ouders hebben geleerd wat het betekent om een kind te hebben,” stelt onderzoeker Mikko Myrskylä. “Ouders die wat ouder en hoger opgeleid zijn, zijn sterker geneigd om hun gezinsplanning af te stemmen op eerdere ervaringen.” Het onderzoek kan wellicht verklaren waarom de meeste Duitse stellen zeggen dat ze twee kinderen willen, maar het geboortecijfer onder de 1,5 kind per vrouw blijft hangen.
Gebrek aan slaap en meer
Maar wat zorgt er nu specifiek voor dat ouders zich na de geboorte van hun eerste kind minder gelukkig voelen? Daar hebben de onderzoekers dan weer geen onderzoek naar gedaan, maar ze hebben er wel ideeën over. “Over het algemeen klagen jonge ouders over een gebrek aan slaap, relatiestress en het kwijtraken van hun vrijheid en controle over hun leven.” Ook het zoeken naar een balans tussen gezin en werk en een lastige bevalling kunnen een rol spelen.
De onderzoekers benadrukken dat we zeker niet moeten concluderen dat kinderen ongelukkig maken. “Over het algemeen en op lange termijn zorgt het hebben van twee kinderen – ondanks het minder gelukkige gevoel na de geboorte van de eerste – voor een groter geluksgevoel.”