Very Large Telescope fotografeert stervende ster

Deze bijzondere bel in de ruimte ziet er vredig uit, maar vergis je niet. We kijken hier naar namelijk naar een planetaire nevel, oftewel het restant van een stervende ster.

De foto van de Zuidelijke Uilnevel (ESO 378-1) is gemaakt door de Very Large Telescope. Het is de beste opname tot nu toe van dit object. De nevel is te zien in het sterrenbeeld Hydra (Waterslang) en is vier lichtjaar breed.

De nevel is slechts heel kort te zien. Een ster leeft gemiddeld enkele miljarden jaren, terwijl een planetaire nevel hooguit enkele tienduizenden jaren te zien is. De centrale ster heeft namelijk zijn buitenste gaslagen afgestoten, die de ster verlaten. Dit betekent dat de nevel opzwelt en dus vervaagt. Ook komt dit doordat de centrale ster geleidelijk minder fel gaat stralen.

Witte dwerg
De ster in het centrum van de nevel blijft nog een miljard jaar stralen. Daarna is zijn brandstof op en transformeert hij in een kleine – maar hete en compacte – witte dwergster. Ook onze ster – de zon – zal over vijf miljard jaar een planetaire nevel produceren en in een witte dwerg veranderen.

Ringnevel
De beroemdste planetaire nevel is de Ringnevel. Deze nevel dijt uit met een snelheid van zeventigduizend kilometer per uur. Op dit moment heeft de nevel een doorsnee van één lichtjaar. De komende tienduizend jaar zal de nevel nog verder groeien. Ook wordt de nevel steeds zwakker, tot dit object ooit naadloos overgaat in de interstellaire ruimte.

De beroemde Ringnevel
De beroemde Ringnevel

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd