Coronavaccin verkleint de kans dat je je huisgenoten besmet aanzienlijk

Het bewijst dat een vaccin niet alleen de gevaccineerden, maar ook de mensen daaromheen beschermt.

In de afgelopen maanden zijn door onderzoeksgroepen wereldwijd in sneltreinvaart coronavaccins ontwikkeld. En de resultaten zijn bijzonder rooskleurig. Zo blijken de vaccins van Pfizer, Astrazeneca, Moderna en het Russische Sputnik V-vaccin allemaal een voortreffelijke bescherming te bieden tegen het coronavirus. Wetenschappers komen nu met nog meer goed nieuws. Want niet alleen blijkt een gevaccineerd persoon zelf baat te hebben bij een prik, het beschermt tevens de mensen eromheen.

Vraag

Al snel na de ontwikkeling van de vaccins werd duidelijk dat vaccinatie een persoon beschermt tegen het coronavirus. Maar een vraag die menigeen op de lippen brandde was of iemand die gevaccineerd is het virus kan verspreiden. “Hoe doeltreffend de vaccins zijn in het voorkomen van iemands besmettelijkheid, was vrij moeilijk te beoordelen,” zegt Peter English, voormalig voorzitter van de BMA Public Health Medicine Committee en deskundige op het gebied van de beheersing van overdraagbare ziekten. “En dat is precies waar de nieuwe studie om de hoek komt kijken.”

Minder besmettelijk
Het onderzoek, uitgevoerd door Public Health England (PHE), biedt hoopvol nieuws. Want uit de resultaten blijkt dat het coronavaccin een gevaccineerd persoon een stuk minder besmettelijk maakt. Slechts één dosis van het Pfizer- of Astrazeneca-vaccin zou al voldoende zijn om besmettingen binnen een gezin met maar liefst de helft te verminderen. Dat betekent dat ook als je nog niet gevaccineerd bent, de kans een stuk kleiner is dat je het coronavirus van een ingeënte huisgenoot kunt krijgen.

Effectiviteit
Het zijn interessante bevindingen. Want het bewijst dat een vaccin niet alleen de gevaccineerden, maar ook de mensen daaromheen beschermt. En dat draagt bij aan de effectiviteit van het vaccin om het coronavirus in te dammen. “We verzamelen steeds meer bewijs van de werkelijke effectiviteit van COVID-19-vaccins,” aldus English. “Zo weten we dat vaccins beschermen tegen een ernstiger ziekteverloop. Ook verminderen ze de kans op overlijden en opname op de Intensive Care-afdeling in het ziekenhuis.” En nu blijkt dat de vaccins dus ook de kans verkleinen dat je je huisgenoten besmet.

Peer-review
Een kanttekening is dat het onderzoek momenteel nog geen peer-review heeft ondergaan, waarbij onafhankelijke deskundigen de kwaliteit van het onderzoek vaststellen en zoeken naar fouten of onduidelijkheden in het artikel. Toch lijkt het er sterk op dat de resultaten ook na peer-review nog steeds overeind staan. Volgens English is het onderzoek van goede kwaliteit en zijn de conclusies ondersteund door solide gegevens. “Het onderzoek is uitgevoerd onder uiteindelijk 365.447 huishoudens,” zegt hij. “Dit zijn aanzienlijke cijfers, dus de conclusies zijn robuust.”

Volgens English zijn de resultaten erg belangrijk. “Ze versterken het idee dat vaccinatie bijdraagt aan groepsimmuniteit,” stelt hij. “Er waren al aanwijzingen dat de vaccins voorkomen dat gevaccineerde mensen zelf besmet worden. En als ze niet besmet zijn, kunnen ze de infectie ook niet overdragen. De huidige studie toont nu aan dat zelfs als gevaccineerde mensen toch het coronavirus onder de leden krijgen, de kans een stuk kleiner is dat ze de infectie doorgeven aan anderen. Het zijn daarom buitengewoon bemoedigende bevindingen.”

Bronmateriaal

"expert reaction to preprint looking at COVID-19 vaccination and household transmission" - Science Media Center

Afbeelding bovenaan dit artikel: Ali Raza via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd