Nieuwe herbivore dinosaurussoort ontdekt in Japan

De gefossiliseerde resten onthullen baanbrekende nieuwe informatie over de migratieroute van deze plantenetende dino’s.

Een internationaal team van paleontologen heeft in een nieuwe studie de ontdekking beschreven van een nieuwe dinosaurussoort. Het gaat om een nieuw soort Hadrosauridae – ook wel eendesnaveldinosauriër genoemd. De vondst is erg bijzonder. Want het levert nieuwe informatie op over de intrigerende migratieroute van deze dieren.

De ontdekking
Het gedeeltelijke skelet van de beschreven Japanse dino werd al in 2004 ontdekt door een amateurfossielenjager. Hij stuitte op de botten in een 71 á 72 miljoen jaar oude sedimentlaag, in een cementgroeve op het Japanse Awaji-eiland. De opgegraven onderkaak, tanden, nekwervels, schouderbot en staartwervel werden vervolgens overgedragen aan een Japans museum, waar ze enige tijd op de plank bleven liggen voordat onderzoekers zich over de botten bogen.

Yamatosaurus izanagii
Nu komen de onderzoekers in het vakblad Scientific Reports met hun bevindingen. En daaruit blijkt dat de gefossiliseerde botten toebehoren aan een nog niet eerder beschreven eendesnaveldinosauriër. De dino is Yamatosaurus izanagii genoemd (zie kader).

De geslachtsnaam van de dino verwijst naar het oude koninkrijk Yamato dat de westelijke Japanse archipel omvatte inclusief de vondstlocatie. De soortaanduiding verwijst naar het godenpaar Izanagi en Izanami dat in de Japanse mythologie de acht landen van Yamato geschapen zou hebben, het eiland Awaji het eerst.

Eendesnaveldinosauriërs staan bekend om hun brede, afgeplatte snuiten. Deze herbivore dino’s leefden meer dan 65 miljoen jaar geleden in het late Krijt en hun versteende overblijfselen zijn zowel in Noord-Amerika, Europa, Afrika én Azië gevonden. Lang werd gedacht dat eendesnaveldinosaurussen hun oorsprong kennen in Noord-Amerika. Vervolgens wisten ze zich te verspreiden naar Zuid-Amerika en bereikten daarna via een landbrug Azië. Van daaruit koloniseerden ze Europa. Maar de onderzoekers komen nu tot een nieuwe conclusie.

Migratie
De vondst van de resten van Yamatosaurus izanagii duidt er namelijk op dat de dieren van Azië naar Noord-Amerika migreerden in plaats van andersom. “Eendesnaveldinosaurussen hebben hoogstwaarschijnlijk de Beringlandbrug gebuikt om van Azië naar het huidige Alaska te reizen om zich vervolgens over Noord Amerika te verspreiden,” vertelt onderzoeker Anthony Fiorillo. “Toen ze door Japan zwierven was het land verbonden met de oostkust van Azië. Tektonische activiteit scheidde de eilanden ongeveer 15 miljoen jaar geleden van het vasteland, lang nadat dinosauriërs waren uitgestorven.”

Evolutie
De ontdekking illustreert ook een evolutionaire stap in de manier waarop de gigantische wezens zich verplaatsten. Yamatosaurus izanagii onderscheidt zich namelijk van andere eendesnaveldinosauriërs door de ontwikkeling van zijn schouders en voorpoten. Dit geeft ons een uniek inkijkje in de manier waarop eendesnaveldinosaurussen evolueerden van een tweevoetig naar een viervoetig dier.

De ontdekking van Yamatosaurus izanagii levert niet alleen belangrijke nieuwe informatie op over eendesnaveldinosaurussen. Het leidt tevens tot nieuwe, intrigerende vragen over de aanwezigheid van dinosaurussen in Japan. Yamatosaurus is namelijk pas de tweede nieuwe soort Hadrosauridae die in Japan is aangetroffen. “Bovendien zijn dit de eerste dino’s die in Japan zijn ontdekt uit het late Krijt,” aldus onderzoeker Yoshitsugu Kobayashi. “Tot nu toe hadden we geen idee dat er tegen het einde van het dinosaurustijdperk ook dinosaurussen in Japan leefden. De ontdekking van deze Japanse exemplaren kan ons helpen begrijpen hoe ze tussen verschillende continenten migreerden.”

Wist je dat…

…eendensnaveldinosaurussen mogelijk ook hele goede zwemmers waren? Ze zouden zomaar eens honderden kilometers open water hebben overbrugd om in Afrika te arriveren. Lees hier verder!

Bronmateriaal

"New duckbilled dinosaur discovered in Japan" - Southern Methodist University

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd