Camera’s met afluisterapparatuur in Amsterdam

Het Amsterdamse dagblad ‘Het Parool’ meldde dit weekend dat er op diverse beveiligingscamera’s in Amsterdam afluisterapparatuur is bevestigd. Dankzij deze afluisterapparatuur is het voor beveiligingsmedewerkers mogelijk om potentiële agressieve gesprekken te volgen.

De afluisterapparatuur is geïnstalleerd op verschillende camera’s bij openbare plekken in Amsterdam. Het systeem is speciaal geplaatst op plaatsen waar een hoog risico op incidenten heerst, zoals bijvoorbeeld op het Centraal Station, in het winkelcentrum Buikslotermeerplein, bij bushalte Amsterdam-Noord en bij de Heineken Music Hall.

Privacy
“Het systeem is zo geprogrammeerd dat het agressieve geluiden kan analyseren,” aldus Het Parool. “Als dit inderdaad het geval is, wordt een alarmsignaal afgegeven en worden de beeldcamera’s ingeschakeld. Het is dan aan de beveiligers of de politie om te beslissen of er wordt ingegrepen. Op die manier kan geweld vroegtijdig de kop in worden gedrukt.”

Niet iedereen is blij met het detectiesysteem. Onder andere Collegepartij GroenLinks vreest voor de privacy. “Er zouden op z’n minst waarschuwingsborden moeten worden geplaatst in de buurt van cameratoezicht met geluidregistratie,” zegt men bij GroenLinks.

Belangstelling
Amsterdam is niet de enige plaats in Nederland met camera’s op openbare plaatsen. Ook in Groningen werden eerder al vijftien afluistercamera’s geïnstalleerd met als doel agressie te beteugelen. Andere steden en bedrijven kregen daardoor ook belangstelling, waaronder de Nederlandse Spoorwegen.

Alternatieve oplossing
Een andere oplossing is het plaatsen van camera’s die abnormaal gedrag herkennen. Bijvoorbeeld: een actie waarbij iemand zijn vuist opsteekt naar een ander persoon kan gezien worden als ‘abnormaal gedrag’. Als er sprake is van abnormaal gedrag, dan geeft de sensor een seintje door aan een politieagent in het commandocentrum. De agent bepaalt vervolgens of er daadwerkelijk sprake is van een criminele handeling en kan verdere acties ondernemen.

Bronmateriaal

Het Parool

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd