3000 jaar oud huis ontdekt in Finland

In het zuidoosten an Finland zijn drie jaar geleden de resten gevonden van een drieduizend jaar oud huis uit de Jonge Steentijd. Dit meldt de Finse publieke omroep YLE. De ontdekking werd gedaan door archeologen van de Universiteit van Helsinki.

Hoewel het huis al enkele jaren geleden is gevonden, maken onderzoekers de vondst nu pas wereldkundig. De bewoningssporen zijn aangetroffen bij Virolahti, een kleine plaats in het zuiden van Finland. Wat de ontdekking zo bijzonder maakt, is de grootte van het huis. De fundering is ongeveer 45 bij 20 meter groot.

Ontwerp
“De woning is terrasvormig,” zeggen de archeologen. “Op sommige punten lijkt het op huizen die in moderne wijken terug te vinden zijn. We schatten dat het 2000 tot 3000 jaar geleden is gebouwd.”

De ruimten die het huis had, waren elk groter dan veel plattelandshuisjes waarin mensen vandaag de dag in wonen, aldus de onderzoekers. “Het ontwerp is te vergelijken met de eeuwenoude woningen die eerder al in de Finse regio Noord-Österbotten werden ontdekt en in het Russische deel van de regio Karelië. We ontdekten ook veel keramiek dat afkomstig lijkt te zijn uit Estland.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd