Brrr… Zie jij ook een eng monster in deze stormen op Jupiter?

Niet alleen op onze planeet wordt Halloween gevierd: ook Jupiter doet mee.

De ruimtefoto van de week is gemaakt door NASA’s Juno-ruimtesonde, die de grootste planeet van ons zonnestelsel nauwlettend in de gaten houden. Op de foto zien we wolkenbanden en stormen nabij de dag-nachtgrens van Jupiter. Als je maar net je oog laat vallen op de grillige patronen, dan spot je waarschijnlijk al snel twee zwarte ogen, een neus en een mond.

Je bent niet de enige die gezichten ziet in levenloze voorwerpen, zoals het fronsende gezicht van een huis, een geschokt kijkende bowlingbal of een eng gezicht op Jupiter. Dit fenomeen noemen wetenschappers ‘pareidolie’. Het menselijk brein is namelijk sterk geneigd om overal iets herkenbaars van te maken. Dit komt goed van pas bij het herkennen van vormen die op eventueel gevaar kunnen wijzen, zoals bijvoorbeeld het silhouet van een roofdier. In het geval van dit enge monster op Jupiter loopt het brein wat te hard van stapel en wordt er – ten onrechte – een verband of patroon gezien.

De foto is gemaakt door burgerwetenschapper Vladimir Tarasov. Hij gebruikte daarvoor de ruwe data van het JunoCam-instrument. De foto is gemaakt op 7 september 2023 toen Juno 7.700 kilometer boven Jupiters wolkentoppen vloog. Wil je zelf knutselen met data van dit ruimtevaartuig? Ga dan naar de website van Juno en graaf eens in het archief.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd