Boter uit 1910 gevonden op Antarctica

 GESCHIEDENIS  In een stal naast de expeditiehut op Antarctica hebben conservatoren twee blokken Nieuw-Zeelandse boter gevonden. Ze behoren toe aan Robert Falcon Scott. Hij deed in 1912 een poging om de Zuidpool te bedwingen. Het is de tweede ontdekking in korte tijd: onlangs troffen onderzoekers ook al twee kisten whisky op de pool aan.

Conservatoren stuitten op de boter toen ze de expeditiehut aan het opknappen waren. De extreme kou heeft zowel de hut als de gereedschappen die tijdens de expedities van Scott gebruikt zijn, in een prima staat weten te houden. Of dat voor de boter ook geldt, is onduidelijk. “Het is best verwonderlijk hoe sterk de geur is na bijna 100 jaar,” merkt Lizzie Meek van de Antarctic Heritage Trust op. “Ik weet niet zeker of ik het op mijn brood wil.”

Robert Falcon Scott vertrok in 1910 samen met vier anderen op expeditie in een poging als eerste de Zuidpool te bereiken. Op 17 januari 1912 kwamen de mannen op de Zuidpool aan. Ze waren echter niet de eersten: vijf weken eerder was de Noorweegse Roald Amundsen al op de Zuidpool gearriveerd. Tijdens de terugtocht kwam Scotts’ expeditiegroep in zijn geheel om het leven.

Vorige week werden in een andere hut ook al twee kratten Schotse whisky aangetroffen. Deze behoren naar alle waarschijnlijkheid toe aan Ernest Shackleton. Zijn expeditie duurde van 1907 tot 1909.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd