TECHNOLOGIE De overheid en Nederlandse banken weten al jarenlang dat de EMV-chip makkelijk gekraakt kan worden. In 2005 werd de chip geïntroduceerd in Engeland. Na een korte daling in fraude, steeg het vervolgens. Waarom kiezen Nederlandse banken dan toch voor de overstap naar dit nieuwe systeem?
Dat deze informatie nu uitlekt is vervelend voor banken. Zij zijn druk bezig om het nieuwe pinnen bekend te maken bij het grote publiek. Volgend jaar wordt de EMV-chip ingevoerd, waardoor in Nederland met de chip gepind kan worden, in plaats van met de magneetstrip.
Vanavond toont het VPRO-programma Goudzoekers hoe een bankpas met een EMV-chip gemakkelijk gekraakt wordt. De gegevens van een pinpas worden na het pinnen draadloos doorgestuurd naar de laptop van de fraudeur, waarna hij vervolgens in een andere winkel een betaling kan doen. Het geld wordt afgeschreven van de rekening van de klant.
“Behalve deze mogelijkheid zal ook veel van de fraude zoals die momenteel gepleegd wordt, nog steeds voorkomen”, onthult onderzoeker Steven Murdoch. “Want ook met het nieuwe systeem zullen de bankpassen waarschijnlijk nog steeds een magneetstrip hebben, om buiten Europa te kunnen betalen.”
Vorig jaar bedroeg de schade als gevolg van pinpasfraude 31 miljoen euro. Een van de meest gebruikte technieken om fraude te plegen is skimmen, waarbij een opzetstuk op de gleuf van de pinpas wordt gezet. Als iemand een pas in de gleuf steekt, wordt deze tegelijkertijd gekopieerd door het opzetstuk.
Tips om veilig te pinnen:
– Zorg dat anderen niet kunnen zien welke nummers je intoetst.
– Kijk altijd of er geen opzetstuk op de gleuf van een pinapparaat zit.
– Verklein uw betaallimiet, zodat een skimmer nooit veel geld van uw bankrekening kan halen.
– Pin op een veilige plek, zoals binnen in een bankgebouw.