Kopje koffie of thee kan diabetes voorkomen

 GEZONDHEID  Staat u op met een kopje thee of koffie? Erg verstandig, want daarmee verlaagt u het risico dat u type 2 suikerziekte krijgt. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Sydney. Wetenschappers analyseerden achttien verschillende onderzoeken en vergeleken de profielen van bijna 500.000 mensen.

Uit de analyse blijkt dat mensen die per dag drie of vier kopjes koffie of thee drinken twintig procent minder kans hebben om type 2 diabetes te krijgen. Koffie zonder cafeïne verlaagt de kans op type 2 suikerziekte met eenderde, waardoor deze warme drank nog effectiever is.

Type 2 diabetes wordt meestal aangetroffen bij mensen boven de veertig jaar. Het lichaam kan nog steeds insuline aanmaken, maar niet genoeg. Type 2 diabetes wordt behandeld met een gezond dieet en verhoogde fysieke activiteit. Soms is ook medicatie en/of insuline vereist.

Wetenschappers vermoeden dat componenten als magnesium en antioxidanten verantwoordelijk zijn voor het verlaagde risco. Wat ook helpt: veel bewegen en gezond eten. Type 2 diabetes heeft vaak te maken met de levensstijl van mensen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd