Borstvoeding verraadt kans op borstkanker

Borstvoeding kan verraden hoeveel kans een vrouw heeft op het krijgen van borstkanker. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers bestudeerden de moedermelk van 250 vrouwen. Sommige vrouwen hadden kanker. Anderen niet. De wetenschappers ontdekten dat er kleine verschillen waren in de cellen in de moedermelk. Vrouwen die kanker hadden, hadden over het algemeen meer afwijkingen in bepaalde genen.

Genen
De onderzoekers letten met name op de genen die borstkanker een boost kunnen geven: RASSF1, GSTP1 en SFRP1. Ze ontdekten dat er in de cellen van de moedermelk soms genen actief zijn die deze genen kunnen activeren en zo de kans op borstkanker vergroten.

WIST U DAT…

…aspirine waarschijnlijk kan voorkomen dat borstkanker terugkomt?

Kansen
Hoewel de resultaten nog heel pril zijn en nader onderzoek noodzakelijk is, biedt de studie wel kansen. Ongeveer tachtig procent van alle vrouwen baart één of meer kinderen en kan dus een test met moedermelk ondergaan. De vrouwen kunnen zo achterhalen hoe groot de kans is dat zij borstkanker ontwikkelen en op basis daarvan kan een plan worden opgesteld. Bijvoorbeeld meer controles.

Voordelen
De methode heeft veel voordelen. Zo is deze een stuk minder pijnlijk dan huidige technieken. Ook levert het altijd voldoende cellen op om te testen.

De test zou met name handig zijn voor vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen. Deze oudere vrouwen lopen namelijk een groter risico op borstkanker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd