De Dode Zee verdwijnt, maar kan gered worden

De waterspiegel van de Dode Zee ligt 424 onder het zeeniveau. Ieder jaar daalt de waterspiegel een meter. Dit komt voornamelijk door het feit dat Syriërs, Israëlieten, Jordaniërs en Libanezen veel water uit de rivier de Jordaan halen, waardoor nog maar weinig water de Dode Zee bereikt.

Maar er is meer: Israel en Jordanië filteren water om zo waardevolle mineralen uit de Dode Zee te halen. Hierdoor krimpt de zee nog sneller.

Zinkgaten
Doordat de Dode Zee krimpt, ontstonden er de afgelopen jaren meer dan zinkgaten. Gemiddeld wordt er iedere twee dagen één zinkgat gevormd. Deze ontstaan voornamelijk door het oplossen van zout in de bodem. De zinkgaten vernielen dorpen en hebben een zware impact op toerisme. Zo wordt er langs de kust niet meer gebouwd, omdat niemand weet waar het volgende zinkgat ontstaat.

Wist u dat een zinkgat zonder waarschuwing ontstaat? Geoloog Eli Raz werd ooit slachtoffer van een zinkgat en zat veertien uur vast totdat reddingsmedewerkers hem redden.

Redding
Om de Dode Zee te redden zijn enkele belangrijke ambtenaren van plan om een pijpleiding van 180 kilometer aan te leggen. Het aanleggen van deze leiding kost circa tien miljard dollar en zorgt ervoor dat water in de Dode Zee wordt gepompt. Op dit moment onderzoeken wetenschappers of het gepompte water invloed heeft op de chemische samenstelling van het meer en op het leven in het meer.

Fotoreeks
Fotograaf Eitan Haddok maakte een bijzondere fotoreeks van de Dode Zee. Bekijk deze reeks op de website van Scientific American.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Eitan Haddok, met uitzondering van de bovenste foto.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd