Bi-Fi: biologisch internet om cellen beter te laten communiceren

Amerikaanse wetenschappers hebben een virus ontwikkeld, dat cellen aanspoort om berichten te versturen en te ontvangen. Het virus zorgt ervoor dat de ontwikkeling van biologisch internet (Bi-Fi) in stroomversnelling komt.

Het M13-virus wordt geplant in een cel. Het virus is geen dictator, maar wel een strenge vader. Eenmaal in de cel richt het virus geen schade aan. Wel vertelt het virus welke berichten de cel moet versturen naar een andere cel.

Ervoor zorgen dat cellen genetische berichten naar elkaar sturen is enorm interessant. Stel, het lichaam maakt te weinig insuline aan, dan kan het virus ervoor zorgen dat cellen onderling communiceren om meer insuline aan te maken. Afvallen? Gebruik het virus dan om het hongergevoel te stillen.

Wist u dat…

…een virus ook gebruikt kan worden om energie op te wekken?

Op dit moment kunnen cellen al met elkaar communiceren, alleen gebeurt dit nogal primitief, bijvoorbeeld door middel van chemische reacties. “Als het netwerk van een verbinding is gebasseerd op suiker, dan zijn er slechts een paar berichten die verstuurd kunnen worden: meer suiker, minder suiker of geen suiker”, legt professor Drew Endy van de Stanford universiteit uit. “Dit probleem verdwijnt met het virus M13. In het DNA kunnen we allerlei genetische instructies kwijt, zoals stop met groeien, start met groeien, kom dichterbij, zwem verder weg, produceer insuline, enzovoort, enzovoort.”

Zeven centimeter
Het langste M13-virus bestaat uit meer dan 40.000 basisparen. Dit zijn de bouwstenen van genetische data. De meeste genetische berichten bestaan uit enkele honderden tot vele duizenden basisparen. Eenmaal ingenesteld in een cel kan het virus een bericht versturen naar een andere cel op een afstand van meer dan zeven centimeter. Dat is niet zo ver als het wi-fi-signaal van uw router reikt, maar voor biologische communicatie is het een zeer grote afstand.

Biologisch internet
Onthoud de term ‘biologisch internet’, want deze term gaat in de toekomst vaker vallen. Zo denken ingenieurs dat slimme virussen ooit ingezet kunnen worden om nieuw weefsel of organen te laten groeien. Ook kan een combinatie van medicijnen en een slim virus gebruikt worden om een ziekte beter te tackelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd