Klimaatverandering kan wel eens leiden tot veel kleinere vissen

Een stijging van de temperatuur in de oceanen kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben voor vissen. Zij worden kleiner en verliezen tot wel twintig procent van hun lichaamsgewicht. Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van British Columbia.

Met behulp van computermodellen bestudeerden de wetenschappers iets meer dan 600 verschillende soorten vissen. Zo ontdekten ze dat het maximale lichaamsgewicht dat deze vissen kunnen bereiken tussen 2000 en 2050 met wel veertien tot twintig procent kon afnemen.

Zuurstof
Maar hoe zorgt een warmere oceaan ervoor dat vissen kleiner worden? Het heeft alles te maken met zuurstof. “Een vis moet voortdurend genoeg zuurstof uit het water kunnen halen om te groeien en de situatie verslechtert naarmate de vis groter wordt,” vertelt onderzoeker Daniel Pauly. “Klimaatverandering leidt tot een warmere en minder zuurstof bevattende oceaan en die maakt het moeilijker voor grote vissen om genoeg zuurstof binnen te krijgen en dat betekent dat zij sneller zullen stoppen met groeien.

WIST U DAT…

…onlangs een vis ontdekt is die vrouwtjes letterlijk aan de haak slaat?

Verrassend
Hoewel het ergens dus logisch lijkt dat vissen door opwarming van het water minder groot worden, is het wel verrassend dat de vissen zo sterk in grootte afnemen. “Vissen reageren normaal gesproken op klimaatverandering door hun verspreiding en seizoensgebondenheid te veranderen,” vertelt onderzoeker William Cheung. “Maar het onverwachte enorme effect dat klimaatverandering op de grootte van het lichaam heeft, suggereert dat we effecten van klimaatverandering op de oceaan nog niet helemaal goed begrijpen.”

Het is voor het eerst dat onderzoekers met voorspellingen komen over de mogelijke afname in grootte van vissen wereldwijd. De resultaten – gepubliceerd in het blad Nature Climate Change – tonen maar weer eens aan dat het terugdringen van de CO2-uitstoot en het ontwikkelen van strategieën om met de klimaateffecten die we nu reeds zien om te gaan geen overbodige luxe is.

Bronmateriaal

"Fish getting smaller as the oceans warm: UBC research" - UBC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door August Linnman (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd