Witte haai heeft persoonlijk dieet

Nieuw onderzoek toont aan dat er opvallend grote verschillen zitten tussen de diëten die volwassen witte haaien er op nahouden. Blijkbaar hebben de haaien een persoonlijk dieet.

Onderzoekers van de universiteit van Californië, Santa Cruz bestudeerden vijftien volwassen witte haaien die per ongeluk in de netten van vissers terecht waren gekomen en het loodje hadden gelegd. Door hun lichamen te bestuderen, konden de onderzoekers ook het dieet van de haaien vaststellen.

Zoogdieren
Zo ontdekten ze dat het dieet van haaien verandert wanneer de haaien volwassen worden. Eerst eten ze voornamelijk vis en pas als ze volwassen worden, stappen ze over op zoogdieren. Een volwassen haai beperkt zich echter niet tot zoogdieren: naast zeehonden, zeeleeuwen en dolfijnen eet deze ook vis en inktvissen. Maar lang niet elke haai eet dezelfde mix van deze prooien, zo ontdekten de onderzoekers. “We ontdekten dat verschillende haaien zich mogelijk specialiseren in verschillende soorten prooi,” vertelt onderzoeker Sora Kim.

WIST U DAT…

Beweging
De haaien die de wetenschapper bestudeerden, waren allemaal afkomstig uit de wateren nabij Californië. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat deze haaien zich het hele jaar door netjes volgens een patroon verplaatsen. Van het einde van de zomer tot het begin van de winter hangen ze voor de kust van Californië rond en de rest van het jaar zoeken ze hun heil verder van de kust. Hun bewegingen zijn dus goed te voorspellen. Maar hoewel het bewegingspatroon voor elke witte haai in dit gebied hetzelfde is, is het dieet dat niet.

Wervels
De onderzoekers achterhaalden het dieet van de haaien door de wervels van de dieren te bestuderen. Koolstof- en stikstof-isotopen in deze wervels verraden namelijk wat het dier voornamelijk eet.

Wetenschappers krijgen mede door onderzoeken zoals deze studie een steeds beter beeld van de haai. En dat is belangrijk. Haaien hebben het wereldwijd lastig (ook de witte haai staat als kwetsbaar te boek). Door meer over haaien te weten te komen, weten we beter wat ze nodig hebben om te overleven en hoe we ze kunnen beschermen.

Bronmateriaal

"White shark diets vary with age and among individuals" - UCSC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ed (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd