Bewijs van mythische gouden boom gevonden?

Italiaanse archeologen beweren een stenen behuizing te hebben gevonden die ooit de legendarische gouden boom beschermde. De boom had volgens de mythe gouden bladeren en een tak ervan zou Aeneas beschermd hebben toen hij door de onderwereld reisde op zoek naar zijn overleden vader.

De archeologen stuitten op de restanten van het stenen huis terwijl ze onderzoek deden naar een heiligdom voor godin Diana. Volgens hen beschermde het huis een enorme cypres of eikenboom die heilig was voor de Latijnen: een volk dat de regio nog voordat het Romeinse keizerrijk opkwam, domineerde.

Schilder Turner vereeuwigde de boom op het doek.
De boom speelt een cruciale rol in de mythe van Aeneas. Aeneas wil in het dodenrijk afdalen om daar op zoek te gaan naar zijn vader en hem om advies te vragen. Een geest vertelt hem dat hij een tak met gouden bladeren van de boom af moet halen en meenemen. Deze tak zal hem beschermen tegen de baas van de onderwereld: Hades.

Dan is er nog een tweede mythe rondom de boom. De boom zou volgens de Latijnen de kracht van kun priesterkoning symboliseren. Eenieder die een tak van de boom afbrak, zou door de koning worden uitgenodigd om een gevecht op leven en dood te voeren.

De restanten van het stenen huis werden dichtbij de stad Nemi gevonden. In het gebied zijn ook aardewerken potten uit de bronstijd (12e tot 13e eeuw voor Christus) aangetroffen. “We hebben veel, heel veel stukken gewijd of ritueel aardewerk gevonden,” vertelt archeoloog Filippo Coarelli. “De locatie vertelt ons dat dit een heilige gebouw geweest moet zijn.”

De restanten van het huis bevinden zich in het midden van een enorm heiligdom dat aan Diana – de godin van de jacht – gewijd was. “Het is een intrigerende ontdekking en bewijst dat dit een ongelofelijk belangrijk heiligdom was,” meent archeoloog Christopher Smidt. “We weten dat bomen in bakken in het gebied van de tempel groeiden. De Latijnen verzamelden zich hier om te aanbidden totdat de Romeinse republiek in 509 voor Christus tot stand kwam.”

Het verhaal van Aeneas – de man die vanuit Troy naar Italië reisde om er de stad Rome te stichten – werd door Virgil opgeschreven in zijn heldendicht Aeneis.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd