De zon in 3D op de iPhone

NASA heeft een gratis applicatie uitgebracht voor de iPhone: 3D Sun. In deze applicatie is het mogelijk om de zon live in 3D te bekijken. Gebruikers kunnen om de ster vliegen, inzoomen op actieve gebieden en zonneactiviteit in de gaten houden. “Dit is meer dan cool”, vindt Dick Fisher van NASA. “Voor het eerst is de zon te zien als een levende, driedimensionale bol.”

De foto’s die in 3D Sun worden gebruikt zijn afkomstig van de Solar-Terrestrial Relations Observatory (STEREO), twee ruimtesondes die 87 procent van het zonne-oppervlak in de gaten houden. STEREO-A bevindt zich ten westen van de zon, STEREO-B bevindt zich aan de oostkant. Samen missen ze bijna niets.

De foto’s worden in extreem ultraviolet licht gemaakt. “Daarom ziet de zon er groen uit”, vertelt Lika Guhathakurta van NASA. “Dit zijn niet gewone foto’s in normaal licht.” Overigens is dit prima, want de meeste gebeurtenissen zijn het beste te zien in extreem ultraviolet licht, zoals het ontstaan van zonnevlammen en het opborrelen van zonnevlekken.

“Met deze applicatie kunt u de zon bekijken, inzoomen op zonnevlekken en coronale gaten inspecteren. En als een zonnevlam uitbarst, dan speelt de telefoon een jingle, zodat u op de hoogte wordt gehouden”, legt Guhathakurta uit.

Sun 3D is gratis te downloaden in de App Store van Apple.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd