Mooiste poollicht in jaren

De zon ontwaakt langzaam uit haar winterslaap. De afgelopen weken was de zon iets actiever, wat resulteerde in het mooiste poollicht in jaren. “Maandagavond zagen wij sinds jaren weer aurora’s”, vertelt Gordon Mackay uit het Zuid-Schotse Campsie Fells. “Dit is een mooie maand voor aurora’s”, zegt de IJslandse Wioleta Zarzycka.

Waarnemers in Noorwegen, Finland en IJsland maakten afgelopen nacht mooie foto’s van poollicht. Poollicht ontstaat door elektromagnetische deeltjes van de zon, die in de bovenste atmosfeer tegen zuurstof- en stikstofatomen botsen. De energie die vrijkomt is te zien als licht: poollicht. Door het aardmagnetisch veld worden de elektromagnetische deeltjes naar de polen geleid. Wanneer in de Benelux poollicht te zien is, is er sprake van zeer hoge activiteit.

De elektromagnetische deeltjes die de afgelopen week voor poollicht zorgden, zijn twee weken daarvoor bij de zon vertrokken. Daar produceerde zonnevlekkengroep 1045 krachtige zonnevlammen.

Poollicht is een positief effect van elektromagnetische straling van de zon. Een negatief effect is dat elektromagnetische deeltjes elektrische systemen kunnen beschadigen, zowel in de ruimte als op aarde. Een te hoge dosis straling is mogelijk ook bedreigend voor mensen.

Meer foto’s van poollicht staan op SpaceWeather.com.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd