Bewijs gevonden voor ontstekingsremmende werking van gember: mogelijk oplossing voor auto-immuunziekten?

Gembershotjes, ginger-ale, gingerbeer, gemberwortelcapsules… gember is hot, en dan hebben we het niet alleen over de smaak. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen toegedicht aan de pittige wortel. Zo zou hij helpen tegen misselijkheid, menstruatiekrampen en het lichaam beschermen tegen ontstekingen. Wat is hiervan waar?

Gember in de vorm van supplementen kan mogelijk helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid of misselijkheid bij chemotherapie, maar het bewijs is beperkt en niet elk onderzoek komt tot dezelfde conclusies. Ook is het belangrijk om eerst met de arts te overleggen voor je aan gembersupplementen begint. Er is geen door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid goedgekeurde gezondheidsclaim over gember. Over de anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking bij mensen is ook nog niet bijster veel aangetoond.

Witte bloedcellen
Daarom zijn Amerikaanse onderzoekers eens goed gaan kijken naar het effect van gembersupplementen op een specifiek soort witte bloedcellen, namelijk de neutrofiele granulocyten of kortweg neutrofielen. Neutrofielen vormen een essentieel onderdeel van het immuunsysteem. Ze maken ongeveer 60 procent uit van het totale aantal leukocyten dat in een gezond lichaam aanwezig is.

Het onderzoek richt zich om precies te zijn op de vorming van schadelijke neutrofiele extracellulaire ‘traps’ (NET), een proces dat ook wel NETose genoemd wordt. NET’s zijn microscopisch kleine spinnenwebachtige structuren die klontering en ontstekingen aanwakkeren, en bijdragen aan vele auto-immuunziekten, zoals lupus, reumatoïde artritis en het antifosfolipidensyndroom (APS).

Overactieve neutrofielen
De onderzoekers willen graag weten wat gember kan doen tegen ontstekingen in het lichaam en mogelijk dus ook tegen auto-immuunziekten. “Er zijn veel ziekten waarbij neutrofielen abnormaal overactief zijn. We hebben ontdekt dat gember NETose kan beteugelen, en dit is belangrijk, omdat het een natuurlijk supplement is dat mogelijk kan helpen om ontstekingen te behandelen en symptomen bij mensen die lijden aan allerlei soorten auto-immuunziekten te bestrijden”, legt hoofdonderzoeker Kristen Demoruelle uit Colorado uit.

Een week lang gember
In het onderzoek kregen gezonde proefpersonen een week lang elke dag een gembersupplement (20 milligram gingerol per dag). De wetenschappers ontdekten dat hierdoor een chemische stof genaamd cAMP binnenin de neutrofielen werd versterkt. Deze verhoogde cAMP-niveaus zorgden voor een rem op het NETose-proces, dat normaal wordt aangewakkerd door allerlei voor ziekten relevante prikkels.

Gembersupplementen zorgen er dus voor dat de neutrofielen van gezonde mensen beter beschermd zijn tegen het schadelijke NETose-proces. “Ons onderzoek levert bewijs voor het biologische mechanisme achter de ontstekingsremmende werking van gember bij mensen. Dit is nog nooit eerder vastgesteld”, vertelt een enthousiaste professor Jason Knight uit Michigan.

Schadelijke gevolgen van NET’s
Er zijn volgens de onderzoekers veel mensen met chronische ontstekingsproblemen die aan hun zorgverleners vragen of natuurgeneesmiddelen hen kunnen helpen. Sommigen slikken al middelen zoals gemberwortelcapsules. Helaas is de exacte impact van deze medicatie vaak onbekend. De wetenschappers hopen dan ook dat ze patiënten en zorgverleners van dienst kunnen zijn door meer bewijs aan te leveren over gember en zijn werking op neutrofielen.

“Er zijn maar weinig natuurlijke supplementen of voorgeschreven medicijnen die iets kunnen doen aan overactieve neutrofielen en de schadelijke werking daarvan. Wij denken dan ook dat gember een goede toevoeging kan zijn in lopende behandelplannen. Het doel is om mensen op een eenvoudigere manier van hun klachten te verlossen”, zegt Knight.

Verlichting voor long covid-patiënten
De volgende stap in het onderzoek naar de helende werking van gembersupplementen is om de financiering rond te krijgen voor onderzoek bij patiënten met overactieve neutrofielen die uitmonden in auto-immuunziekten en ontstekingsstoornissen. De onderzoekers willen in grotere studies kijken wat gember kan doen bij lupus, reumatoïde artritis, APS en zelfs bij mensen met long covid.

Bronmateriaal

"Ginger intake suppresses neutrophil extracellular trap formation in autoimmune mice and healthy humans" - JCI Insight
Afbeelding bovenaan dit artikel: Elena Danileiko / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd