Betere sportprestatie door cafeïne en koolhydraten

Beter presteren tijdens het sporten? Cafeïne in combinatie met koolhydraten kan wel eens helpen, zo blijkt.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Sheffield Hallam University. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat cafeïne en koolhydraten het uithoudingsvermogen goed deden. Maar dat sporters door die combinatie ook preciezer worden, is nieuw.

WIST U DAT…

…een bezoekje aan de sportschool vermoeidheid kan tegengaan?

De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten. Proefpersonen moesten een bal koppen, accuraat kunnen schieten en met de bal rond pionnen dribbelen. Ook moesten de proefpersonen sprinten.

“We ontdekten dat de combinatie van koolhydraten en cafeïne spelers in staat stelde om intensiever te sprinten en accurater te schieten en te dribbelen,” vertelt onderzoeker Mayur Ranchordas. Sporters kunnen wel iets met dit onderzoek, zo vermoedt de wetenschapper. “Deze ontdekkingen suggereren dat atleten die in teamverband sporten en waarbij uithoudingsvermogen en vaardigheden belangrijke factoren zijn, beter koolhydraten en cafeïne dan alleen een drankje met koolhydraten kunnen nemen. Want dat kan de prestaties aanzienlijk verbeteren.” Ranchordas’ advies? Kort voor de wedstrijd en eventueel tijdens de rust een drankje met koolhydraten en cafeïne erin drinken.

Bronmateriaal

"Caffeine study shows sport performance increase" - SHU.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dave Clark (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd