‘Mars is ondergronds bewoonbaar’

Grote delen van Mars zijn mogelijk bewoonbaar, zo stellen onderzoekers. Maar daarvoor moeten we wel even graven.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een uitgebreide studie naar Mars. Eerder voerden ze al een vergelijkbaar onderzoek op aarde uit: ze keken welke aardse wateren bewoonbaar waren en welke niet. Nu hebben ze dezelfde technieken ook op Mars losgelaten.

Drie procent
En met verrassende resultaten. “We hebben ontdekt dat ongeveer drie procent van het volume van Mars de potentie heeft om door aardachtig leven bewoond te worden,” vertelt onderzoeker Charley Lineweaver. En dat is een flink percentage. Lineweaver wijst erop dat slechts één procent van het volume op aarde bewoond wordt.

…NASA in augustus nog melding maakte van sporen van stromend water op Mars?

Temperatuur
“Als er onder het oppervlak van Mars water zit dan kan het bewoonbaar zijn,” vertelt onderzoeker Eriita Jones. “Want een groot deel heeft te maken met temperaturen en druk die aards leven mogelijk maken.” Als zich onder het oppervlak water bevindt, kunnen aardse bacteriën daar dus waarschijnlijk leven. En als aardse bacteriën het kunnen, waarom zouden Martiaanse bacteriën dan niet bestaan? Het onderzoek geeft onderzoekers die azen op buitenaards leven nieuwe hoop.

Graven
Er is alleen één probleempje. “De beste manier om water en mogelijk microben op Mars te vinden, is graven,” stelt Lineweaver. Nu heeft NASA net een marsrover gelanceerd. Maar de kans dat deze het leven dat de onderzoekers op het spoor denken te zijn, gaat ontdekken, is bijzonder klein. Curiosity kan namelijk niet veel dieper dan tien tot twintig centimeter graven. En zo oppervlakkig is het veronderstelde leven op Mars helaas niet.

Het zal dus nog wel even duren voordat de conclusies van de onderzoekers getoetst kunnen worden.

Bronmateriaal

"Water on Mars: maybe martian microbes" - ANU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / the Hubble Heritage Team (STScI/AURA) / J. Bell (Cornell University) / M. Wolff (Space Science Institute, Boulder).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd