Nieuw medicijn roept Alzheimer een halt toe

Wetenschappers hebben een medicijn ontwikkeld dat het geheugen verbetert en het brein beschermt tegen Alzheimer.

En dat is een doorbraak. “Geen enkel medicijn tegen Alzheimer dat nu op de markt is, heeft deze beide eigenschappen,” vertelt onderzoeker David Schubert.

Gezond
De eerste experimenten met muizen zijn al achter de rug. Eerst gaven de onderzoekers het medicijn – J147 genaamd – aan gezonde muizen. Hun geheugen verbeterde aanzienlijk, zo is in het blad PLoS ONE te lezen.

Bescherming
Daarna volgde een experiment met dieren die Alzheimer hadden. Hun geheugen ging ook vooruit. Bovendien werd hun brein beschermd tegen ergere beschadigingen. Dat laatste is te danken aan het feit dat het medicijn het lichaam aanmoedigt om meer BDNF aan te maken. Dit molecuul beschermt de zenuwcellen, helpt ze om te groeien en verbindingen met andere hersencellen aan te gaan.

WIST U DAT?

Parkinson
J147 is dus in staat om zenuwcellen te beschermen. En dat betekent dat niet alleen mensen met Alzheimer erbij gebaat kunnen zijn. Ook mensen met ALS, Huntington en Parkinson kunnen wel eens geholpen zijn met J147.

Geduld
Het kan echter nog wel even duren voor wij mensen dit medicijn ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Het moet eerst nog uitgebreid getest en goedgekeurd worden alvorens het op de markt komt. Maar potentie heeft J147 zeker.

Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak is van Alzheimer. Het vinden van een behandeling is dan ook lastig. De medicijnen die nu op de markt zijn, proberen het geheugen te verbeteren. Een medicijn dat de ziekte een halt toe kan roepen – zoals mogelijk J147 – is er nog niet.

Bronmateriaal

"Alzheimer's drug candidate may be first to prevent disease progression" - Salk.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ernst Vikne (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd