Beeld van Egyptische farao ontdekt

Archeologen hebben in Egypte delen van een uniek en gigantisch beeld van farao Amenhotep III ontdekt.

Het gaat om het hoofd van de farao. Het beeld is 1,2 meter hoog en is nog in redelijk goede staat. Archeoloog Zahi Hawass noemt het een ‘meesterwerk’. Het beeld is gemaakt van albast. “Ondanks dat het zo groot is, is het gezicht zeer goed uitgehouwen en goed geproportioneerd,” merkt Hawass op.

Tempel
De archeologen troffen het beeld aan nabij de tempel die ter nagedachtenis aan Amenhotep III werd opgericht. Van die tempel is niet veel meer over. Waarschijnlijk werd deze in 27 voor Christus door een zware aardbeving verwoest. Maar de twee enorme beelden die één van de ingangen moesten bewaken, staan er nog steeds en zijn wereldberoemd: de kolossen van Memnon (zie de foto hierboven).

Herstellen
Het hoofd dat de archeologen hebben gevonden, behoort waarschijnlijk toe aan een andere kolos die ooit bij een andere ingang de wacht hield. In eerdere opgravingen waren al delen van de tronen van deze kolossen teruggevonden. De Egyptenaren willen de kolossen aan de andere kant van de tempel in de toekomst herstellen en uiteindelijk weer terugplaatsen.

Het albasten hoofd dat de archeologen ontdekt hebben. Foto: MSA.

Nog meer
Naast het enorme hoofd vonden de archeologen ook een klein beeldje terug. Dit beeldje is 28,5 centimeter groot en laat het hoofd van een mannelijke god zien. Tevens werd er een steen teruggevonden met daarop hiëroglyfen en enkele tekeningen van Amenhotep III en zijn vrouw Tiye.

Er zijn met name de laatste tijd heel veel beelden van Amenhotep III teruggevonden. Waarom er zoveel kunst aan de farao werd besteed, is onduidelijk. Mogelijk probeerde hij de goden met de beelden gunstig te stemmen. Amenhotep III was de grootvader van Toetanchamon.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Piotr Matyja (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd