Bejaarden willen Fukushima schoonmaken

Een 72-jarige Japanner is op zoek naar bejaarden die samen met hem Fukushima willen schoonmaken. Omdat kanker ze toch niet meer kan treffen…

Yasuteru Yamada heeft het al helemaal uitgedokterd. De jonge mensen die nu hun leven wagen nabij Fukushima moeten plaatsmaken voor nieuwe vrijwilligers: bejaarden. Niet omdat Yamada nu zo graag zelf de held uit willen hangen, maar omdat het gewoon logischer is.

Hoe

Hoe wordt er schoongemaakt in Japan? Er zijn meerdere opties. Met zeep en water kan veel van de straling van de oppervlakken worden gehaald. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van speciale vloeistof die hard wordt en daarna samen met alle vuiligheid van het oppervlak kan worden verwijderd.

Logisch
“Ik ben 72 jaar en ik heb gemiddeld nog zo’n dertien tot vijftien jaar te leven,” legt Yamada uit. “Zelfs als ik blootgesteld zou worden aan straling dan kan het nog twintig of dertig jaar duren voordat de kanker zich ontwikkeld heeft. Daarom hebben bejaarden een kleinere kans om (door radioactieve straling, red.) kanker te krijgen.”

Fit
Het klinkt misschien absurd. Want de schoonmaak is zwaar werk en niet zo geschikt voor oude mannen zoals Yamada. Maar de bejaarden zelf zijn enthousiast. Yamada heeft al tweehonderd vrijwilligers verzameld. De bejaarden achten zichzelf fit genoeg om het werk te klaren.

De vraag is of Yamada en zijn vrienden weten wat ze zich op de hals halen. De aardbeving resulteerde in drie meltdowns. Er is dus nogal wat schoon te maken. En ondertussen hangt er nog heel veel straling in de lucht en komt er zelfs nog straling vrij. Naar verwachting kan Fukushima pas begin volgend jaar echt veilig worden stilgelegd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd