Mobieltjes zijn ‘misschien kankerverwekkend’

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie mengt zich nu in de discussie door te stellen dat mobieltjes misschien wel de oorzaak zijn van hersentumoren.

De conclusie komt na een grootschalig onderzoek. Meer dan dertig deskundigen kwamen in Frankrijk samen om al het onderzoek dat naar mobiele telefoons (of elektromagnetische velden) en de gevolgen ervan is gedaan, te bekijken.

Vijf keuzes
Op basis van dat onderzoek had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vijf keuzes. De organisatie kon de mobiele telefoons beoordelen als: kankerverwekkend, waarschijnlijk kankerverwekkend, misschien kankerverwekkend, niet te klassificeren of niet kankerverwekkend.

WIST U DAT…

…een mobiele telefoon de hersenactiviteit verandert?

Misschien
De organisatie besloot na een analyse van alle onderzoeken te kiezen voor ‘misschien kankerverwekkend’. Er werd namelijk een mogelijk verband gevonden tussen het gebruik van de mobiele telefoon en een bepaald type hersentumor: een glioom. Het bewijs voor dat verband is zwak, maar het kan tegelijkertijd niet worden uitgesloten dat mobiele telefoons geen hersentumor veroorzaken.

Nu de WHO mobiele telefoons deze classificatie heeft gegeven, kan nader onderzoek niet uitblijven. Op basis van dat onderzoek moet dan blijken of het ‘misschien’ van de WHO overeind blijft.

Bovenstaande foto is gemaakt door Milica Sekulic (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd