Atheïsten zijn het best geïnformeerd over religie

Uit een nieuw onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Forum on Religion and Public Life blijkt dat Amerikanen die niet in God geloven meer weten over religie dan gelovigen. In totaal kregen 3.412 Amerikanen van achttien jaar of ouder 32 vragen voorgeschoteld over diverse religies. Atheïsten en agnosten hadden de meeste kennis over de godsdiensten.

Van de 32 vragen wisten atheïsten en agnosten 20,9 vragen goed te beantwoorden. Joden volgden kort daarna met 20,5 goed beantwoorde vragen. Onderaan de lijst bungelen blanke algemene protestanten (15,8 vragen goed), getinte protestanten (13,4 vragen goed) en Ibero-Amerikaanse protestanten (11,6 vragen goed).

Enkele bizarre feiten: bijna de helft van de katholieken in de Verenigde Staten weet niet dat brood en wijn in de kerk symbool staan voor het lichaam en bloed van Jezus. Daarnaast kenden de meeste Joden Maimonides niet, terwijl dit een bekende joodse rabbijn was. De helft van de Amerikanen weet dat de Dalai Lama een boeddhist is, de andere helft heeft geen idee.

WIST U DAT…

… atheïsme al meer dan 2.000 jaar bestaat?

Hoogopgeleid
Zoals verwacht weten hoogopgeleiden meer over verschillende religies dan laagopgeleiden. Laagopgeleiden (High School of lager) beantwoordden 12,8 vragen goed, hoogopgeleiden wisten de antwoorden van 20,6 vragen.

Kennis
“Ik hoor vaak dat atheïsten meer weten over religie dan gelovigen”, zegt David Silverman over het onderzoek. Hij is in de Verenigde Staten een bekende atheïst. “Atheïsme is een effect van kennis. Ik gaf onlangs een Bijbel aan mijn dochter. Zo creëer je atheïsten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd