Inactieve zon speelt noorderlicht parten

Het noorderlicht is de laatste vijf jaar in helderheid en kleur afgenomen en zelfs zeldzaam geworden. Op zich is dat niets nieuws: het poollicht volgt de zonnecyclus die elke elf jaar een maximum en minimum bereikt. Maar.. “Het zonneminimum was officieel in 2008,” vertelt onderzoeker Noora Partamies. “Maar dit minimum gaat maar door.”

Het noorderlicht ontstaat doordat zonnewinden zich richting de aarde begeven en naar de magnetische polen worden getrokken. De geladen deeltjes in de zonnewind zorgen voor een spectaculaire lichtshow. Dat het noorderlicht nu gedimd overkomt, zou een signaal kunnen zijn dat de activiteit op de zon – zonnevlekken en zonnevlammen: deze veroorzaken de zonnewind – ook afneemt.

WIST U DAT…

…de zon als het goed is vanzelf weer actief wordt en wetenschappers zich daar ook zorgen over maken?

“Het afgelopen half jaar zien we weer iets meer activiteit, maar we weten niet echt of we nu uit het minimum komen,” merkt Partamies op. “We wachten af wat er gaat gebeuren. Is het volgende maximum op tijd of te laat en wordt het gigantisch?”

In 2003 was de zonnecyclus op zijn piek en dat had grote invloed op het noorderlicht. Op Spitsbergen – dit ligt nabij de noordpool – was het noorderlicht gedurende het seizoen vrijwel elke nacht te zien. Dat is nu wel anders: slechts in de helft van de nachten waarin het noorderlicht te zien zou moeten zijn, dook het ook echt op.

Bronmateriaal

"Northern lights go dim" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd