IVF vergroot kans op een jongetje

Vrouwen die middels IVF zwanger raken, hebben een grotere kans op een zoon. Dat blijkt uit onderzoek. Vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger worden, hebben 51 procent kans op een jongen, vrouwen die IVF gebruiken 53 tot 56 procent. Stellen die gebruik maken van ICSI hebben weer een grotere kans op een meisje: 51 procent.

Australische onderzoekers bestudeerden zo’n 14.000 zwangerschappen en geboortes om tot hun conclusies te komen. Sommigen noemen de resultaten verontrustend.

IVF
Bij IVF wordt een eitje van de vrouw in het laboratorium met sperma van de man bevrucht. Vervolgens wordt het bevruchte eitje teruggeplaatst. De kans dat dat een jongen oplevert is 53 tot 56 procent. Die marge hangt samen met de snelheid waarmee het eitje wordt teruggeplaatst.

ICSI
ICSI is een heel andere techniek. Hierbij wordt een enkele spermacel geselecteerd om het eitje te bevruchten. Dat levert gemiddeld op elke honderd kinderen 51 meisjes op.

Externe factoren
Het is niet ongewoon dat de ene keer meer jongens dan meisjes geboren worden. Sterker nog: het varieert sterk door de jaren heen. Het geslacht wordt namelijk mede bepaald door externe factoren zoals hongersnood of oorlog. Nu blijkt dat inmenging van de mens dus ook zo’n factor is.

Volgens experts kan dit in de toekomst voor problemen zorgen. In India en China kiezen bijvoorbeeld steeds meer ouders het geslacht van hun baby’s en dat resulteert in meer jongens die later moeilijker een vrouw vinden. Daarom zijn dit soort onderzoeken ook belangrijk, zo menen wetenschappers. Het uit balans brengen van zo’n ‘systeem’ heeft grote gevolgen en het kan geen kwaad om die alvast in kaart te brengen en indien nodig te bestrijden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd