Anorexiapatiënten ervaren hun lichaam ook onbewust als dikker

  meten

  Eindelijk is bewezen dat anorexiapatiënten ook onbewust hun lichaam als omvangrijker ervaren. Dit blijkt uit een onderzoek van Anouk Keizer, promovenda aan de Universiteit Utrecht.

  Dat anorexiapatiënten hun lichaam als dikker ervaren, wordt bewezen door het zogenaamde poortjes-experiment. Bij deze proef liet Keizer zowel gezonde mensen als anorexiapatiënten herhaaldelijk door een poort lopen. Deze poort kon de onderzoekster breder of smaller maken. Tijdens het lopen door de poort werd niet verteld waar het onderzoek feitelijk om draaide: de deelnemers kregen een opdracht die er verder niets toe deed. Keizer vertelt: “Wij wilden weten bij welke breedte van de poort mensen hun schouders draaien om erdoor te kunnen.”

  Veertig procent
  Tijdens het onderzoek bleek dat anorexiapatiënten bij een relatief bredere opening hun schouders al draaiden. Bij gezonde mensen was dit minder snel het geval. Zij draaiden hun schouders pas bij een poort die 25 procent breder was dan hun schouders, terwijl anorexiapatiënten hun schouders al draaiden bij een poort die 40 procent breder was. “Hieruit blijkt dat zij niet alleen dénken dat zij te dik zijn: zij gedragen zich ook in hun onbewuste, dagelijkse bewegingen dikker dan zij in feite zijn,” aldus Keizer.

  WIST U DAT…

  …vrouwen met een eetstoornis een heel afwijkend zelfportret tekenen?

  Zwangere vrouwen
  Het gedrag van anorexiapatiënten wordt vergeleken met het gedrag van zwangere vrouwen. Keizer vertelt hierover: “Bij zwangere vrouwen gebeurt eigenlijk het omgekeerde: bij hen is het niet altijd volledig doorgedrongen dat zij omvangrijker zijn geworden. Niet zelden botsen zij daardoor met hun vergrote buik tegen iets aan. Door die botsing krijgt hun brein feedback: let op, je lichaam is omvangrijker dan je denkt.” Het brein van een zwangere vrouw werkt dus anders dan het brein van een anorexiapatiënt.” Het brein van de anorexiapatiënt leert dus niet dat de werkelijke lichaamsomvang smaller is: het brein kan mede hierdoor vasthouden aan de te dikke lichaamsomvang,” aldus Keizer

  Bewustwording
  Dankzij de resultaten van het onderzoek kunnen anorexiapatiënten in therapie. Zij vertelt hierover: “Aangezien zij hun lichaam dus ook op onbewust niveau als dikker ervaren, is bewustwording van hun ware omvang van groot belang. Daar zijn oefeningen voor die we willen gaan inpassen in de behandeling.”

  Het onderzoek van Keizer is verschenen op de website van PLoS ONE.

  Bronmateriaal

  "Ook onbewust ervaart anorexiapatiënt lichaam als dikker" - UU.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd