Man met slaaptekort overschat het seksueel verlangen van vrouwen

ladylegs

Één nachtje minder slaap zou volgens nieuw onderzoek wel eens kunnen betekenen dat u als man zijnde vrouwen en hun verlangens minder goed inschat: ze hebben in uw ogen meer zin in seks en hebben ook meer de intentie om seks te hebben.

Volgens de onderzoekers is bekend dat de frontaalkwab door slaaptekort minder goed werkt. Hierdoor heeft het tekort aan slaap invloed op hoe iemand beslissingen en risico’s neemt, een strategie bedenkt, redeneert over moraal en zichzelf onder controle houdt. Iemand die te weinig slaapt, kan deze dingen door de onderdrukte werking van de frontaalkwab waarschijnlijk minder goed. Bij het nieuwe onderzoek dat in het online blad SLEEP staat, keken de onderzoekers voor het eerst naar hoe slaaptekort de seksuele beslissingen beïnvloedt. “We wilden toetsen of mannen echt de seksuele interesse van een vrouw overschatten en of vrouwen echt de interesse in trouwheid van mannen onderschatten,” vertellen de onderzoekers.

Perceptie
“Onze bevindingen zijn vergelijkbaar met onderzoeken naar de invloed van alcohol. Alcohol onderdrukt ook de frontaalkwab,” zegt hoofd van het onderzoek Jennifer Peszka, van Hendrix College. “Slaaptekort kan onverwachts effect hebben op de perceptuele ervaringen die verwant zijn aan voortplanting en daten. Slaaptekort zou mensen wel eens seksuele beslissingen kunnen laten nemen die ze normaliter (als ze goed uitgerust zijn) niet zouden nemen. De slechte beslissingen kunnen leiden tot problemen als seksuele intimidatie, ongeplande zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen en relatieproblemen.

Het onderzoek
De onderzoekers testten zowel mannen als vrouwen. Zestig studenten vulden eenzelfde enquête in, vóór en ná een korte nachtrust. Op een zevenpuntenschaal (Likertschaal) beoordeelden zij in hoeverre ze het eens of niet eens waren met uitspraken over seksuele belangstelling, seksuele intenties, en verlangen en weerzin ten opzichte van trouwheid. Iedere uitspraak beoordeelden zij apart voor verschillende groepen: zijzelf, en mannen en vrouwen in het algemeen. Een voorbeeld: “Als een vrouw uitgaat, hoe groot is de kans dat zij iemand wil vinden om die avond seks mee te hebben?

Mannen en vrouwen die wel goed uitgerust waren, schatten de seksuele intenties van vrouwen veel lager in dan die van mannen. Slaaptekort bleek de perceptie van vrouwen niet te beïnvloeden. De mannen daarentegen overschatten wel het seksuele verlangen en intenties van vrouwen. Na één nacht minder slapen, schatten mannen de seksuele intenties en belangstelling van vrouwen veel hoger in. In zoverre dat vrouwen niet langer werden gezien als degenen met minder seksuele intenties dan mannen. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de door het slaaptekort onderdrukte frontaalkwab.

Bronmateriaal

" Sleep deprived men over perceive women’s sexual interest and intent " – American Academy of Sleep Medicine.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Emily Bell (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd