Anatomie van dodo grondig herzien en in 3D te bewonderen

Het nieuwe 3D-model van de dodo bevat botjes die ons tot voor kort onbekend waren en onthult de exacte verhoudingen van de vogel.

Precies 150 jaar geleden leverde onderzoeker Richard Owen de eerste wetenschappelijke beschrijving van de anatomie van de dodo af. De beschrijving was gebaseerd op incomplete skeletten en dus ook niet heel accuraat. Inmiddels zijn we heel wat jaren en vondsten verder en hebben we een veel beter beeld gekregen van hoe de dodo in elkaar stak, zo bewijst een nieuw 3D-model.

‘Nieuwe’ botjes
Het 3D-model is tot stand gekomen op basis van twee vrijwel complete skeletten van twee dodo’s die nog niet eerder waren bestudeerd. Het resultaat mag er zijn. Het 3D-model bevat niet alleen botjes die ons tot voor kort onbekend waren – denk aan knieschijven en botjes in de enkels en polsen van de dodo – maar onthult ook de verhoudingen van de vogel. Het is voor het eerst sinds 1866 dat de anatomie van de dodo op zo’n grote schaal is herzien.

Nieuw onderzoek
Vrijwel iedereen kent de dodo, maar over de anatomie van de vogel is verrassend weinig bekend. Dat komt doordat er maar weinig complete skeletten van de vogel zijn teruggevonden. De onderzoekers hopen dat hun 3D-model leidt tot nieuwe onderzoeken die meer inzicht geven in de evolutie van de dodo.

De dodo leefde op het eiland Mauritius. De Nederlanders ontdekten en koloniseerden dat eiland in de zestiende eeuw. Nog geen honderd jaar nadat de Nederlanders het eiland koloniseerden, stierf de dodo uit.

Bronmateriaal

"The first 3-D atlas of the extinct dodo" - Society of Vertebrate Paleontology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd