Japanners verliezen contact met hun nieuwe röntgenobservatorium

De satelliet is mogelijk het slachtoffer geworden van ruimteafval. Onduidelijk is of deze nog te redden is.

De satelliet Hitomi werd half februari gelanceerd en zou afgelopen weekend aan het werk moeten gaan. Maar de Japanse ruimtevaartorganisatie laat weten dat er iets mis is met de satelliet. Het lukt de organisatie niet om contact te leggen met de satelliet en dus is ook onduidelijk hoe het met de gezondheid van Hitomi gesteld is.

Puin
Waarom het de Japanners niet lukt om contact te leggen met de satelliet, is onduidelijk. Het zou echter zomaar kunnen dat de satelliet slachtoffer is geworden van ruimtepuin. Het Joint Space Operation Center van de VS dat objecten in een baan rond de aarde in de gaten houdt, heeft kort voor de Japanners het contact verloren met de satelliet vijf objecten nabij de satelliet gespot. Mogelijk gaat het om puin dat op de satelliet is gebotst of om stukjes die van de satelliet zijn losgeraakt.

Hoop
Hoewel er geen contact meer is met de satelliet, heeft Japan nog wel even contact gehad nadat het puin nabij de satelliet werd gespot. En dat is hoopgevend. Het suggereert dat de satelliet niet zodanig is aangetast dat communicatie onmogelijk is. Er is dan ook zeker reden om aan te nemen dat het gaat lukken om weer in contact te komen met de satelliet.

Hitomi is een röntgenobservatorium en ontwikkeld om onder meer de totstandkoming en evolutie van zwarte gaten te bestuderen. Ook zou deze meer inzicht moeten geven in de totstandkoming van clusters (grote groepen sterrenstelsels) en de manier waarop zij beïnvloed worden door donkere energie en donkere materie.

Bronmateriaal

"Hitomi" - JAXA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd