Nieuw bewijs dat planeet X bestaat!

Er is weer een Kuipergordelobject ontdekt met een baan die eigenlijk alleen verklaard kan worden door de aanwezigheid van een nog onbekende planeet in ons zonnestelsel.

Wereldnieuws was het op 20 januari: wetenschappers hadden indirect bewijs gevonden dat ons zonnestelsel niet acht, maar negen planeten telt. De negende planeet zou op grote afstand om de zon draaien en tien keer groter zijn dan de aarde.

Ironisch

Als het onderzoek van Mike Brown daadwerkelijk leidt tot de ontdekking van een nieuwe planeet in ons zonnestelsel dan is dat ironisch. Eerder onderzoek van Brown leidde namelijk tot het verlies van een planeet in ons zonnestelsel: zijn onderzoeksteam ontdekte dat Eris groter was dan Pluto en dat leidde ertoe dat Pluto niet langer als planeet door het leven ging, maar degradeerde tot ‘dwergplaneet’. Vanaf dat moment telde ons zonnestelsel acht planeten.

Kuipergordelobjecten
Hoewel de onderzoekers hun ‘ontdekking’ groots aankondigden, hadden ze de planeet niet direct waargenomen. In plaats daarvan leidden ze het bestaan van de planeet af uit zes Kuipergordelobjecten. Deze Kuipergordelobjecten hebben allemaal elliptische banen, maar volgen dezelfde richting de fysieke ruimte. “De kans dat dit toeval is, is slechts 0,007 procent,” vertelde onderzoeker Mike Brown daarover. “Kortom het kán haast geen toeval zijn. Er moet iets zijn dat de koers van deze objecten bepaalt.” Brown en zijn collega’s onderzochten meerdere scenario’s, maar kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat de koers van deze objecten maar door één object bepaald kan worden: een negende planeet in ons zonnestelsel.

Nog een Kuipergordelobject
En nu laat Mike Brown op Twitter weten dat het bewijs voor het bestaan van planeet X is uitgebreid. Er is namelijk een nieuw Kuipergordelobject ontdekt dat eveneens een elliptische baan heeft en zich precies op de plek bevindt waar deze zich als de negende planeet werkelijk bestaat, zou moeten bevinden. De kans dat het toeval is dat deze zeven Kuipergordelobjecten deze baan volgen en er dus geen planeet X is, is volgens Brown – die bekent het nog niet exact berekend te hebben – zo’n 0,001 procent.

Het bewijs voor het bestaan van een negende planeet is dus weer wat sterker geworden. Maar wanneer gaan we deze planeet nu ontdekken? De ruwe baan van de planeet is al bekend, maar de exacte locatie helaas nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd, zo liet Brown eerder aan Scientias.nl weten. “De kans is heel, heel groot dat we planeet X gaan vinden binnen een periode van vijf jaar.”

Bronmateriaal

Mike Brown op Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd