Alzheimer heeft twee snelheden

Nieuw onderzoek toont aan dat Alzheimer twee mogelijkheden heeft: zich heel snel of relatief langzaam ontwikkelen.

De onderzoekers baseren die conclusie op een analyse van de gegevens van bijna 650 patiënten. Uit die analyse blijkt dat de snelle variant van Alzheimer een voorsprong van bijna twee jaar kan ontwikkelen ten opzichte van de langzame variant.

Blijft
Uit het onderzoek blijkt ook dat Alzheimer aan die snelheid vasthoudt. “Als ze (de patiënten, red.) snel achteruitgaan dan blijven ze dat doen,” vertelt onderzoeker Nathalia Komarova. “De snelheid van de achteruitgang staat vanaf het begin vast.”

WIST U DAT…

Genen
Het is onduidelijk waarom Alzheimer bij de één sneller is dan bij de ander. Mogelijk heeft het iets met de genen van mensen te maken. Sommige genen maken het ontwikkelen van Alzheimer wellicht gemakkelijker.

Het onderzoek kan van groot belang zijn voor patiënten. De snelheid waarmee zij achteruitgaan is nu namelijk iets nauwkeuriger te voorspellen. Maar ook de wetenschap is gebaat bij de studie. De uitkomsten van klinische onderzoeken kunnen wel eens onjuist zijn als er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen die Alzheimer snel of langzaam ontwikkelen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Jamelah e. (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd