De telescoop – waaraan ook Nederland een bijdrage leverde – legde de Omeganevel en Omega Centauri op verbluffende wijze vast.
De telescoop maakt onderdeel uit van ESO’s Paranal-sterrenwacht in Chili en staat vlakbij de vier grote telescopen van de VLT. De telescoop beschikt over een 268 megapixel camera: OmegaCAM. Deze camera is onder leiding van Nederlandse deskundigen ontwikkeld.
Terabytes
De telescoop gaat de komende jaren de zuidelijke hemel in beeld brengen. Alle foto’s en gegevens die daaruit voortkomen worden vrijgegeven. Per jaar resulteert dat in 30 terabyte aan ruwe data.
WIST U DAT…
Veelbelovend
De eerste kiekjes zijn in ieder geval al veelbelovend. “Ik ben zeer verheugd met de indrukwekkende eerste beelden van de VST en OmegaCAM,” vertelt ESO-directeur Tim de Zeeuw. “De unieke combinatie van de VST en de VISTA infrarood-surveytelescoop maakt het mogelijk om allerlei interessante objecten te selecteren voor gedetailleerdere
vervolgwaarnemingen met de krachtige telescopen van de VLT.”
Haarscherp
De Omeganevel is het eerst object dat door de VST werd vastgelegd (zie de foto hierboven). De gehele nevel staat er haarscherp op: een prachtige foto.
VST maakte ook een foto van de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri. Het is direct één van de beste foto’s die ooit van de sterrenhoop zijn gemaakt. Zelfs de buitendste regionen van het object zijn goed zichtbaar. In totaal zijn op de foto ongeveer 300.000 sterren te zien.