Alle zonnebrandcrèmes blijken een cruciaal bestanddeel te missen

Met dit bestanddeel zouden we veel beter beschermd worden tegen de schadelijke effecten van de zon, zo beweert nieuw onderzoek.

Het voorjaar staat voor de deur! En als het een beetje meezit, komt ook de zon steeds vaker tevoorschijn. Dat betekent: smeren! In zonnebrandcrème zitten namelijk werkzame stoffen die de huid beschermen tegen UV-licht. Toch blijken de huidige crèmes een belangrijk bestanddeel te missen, zo stellen onderzoekers in een nieuwe studie. En wel bepaalde extracten die overtollig ijzer in onze cellen elimineren.

IJzer
IJzer is niet per definitie slecht. Ons lichaam heeft ijzer nodig om goed te kunnen functioneren. Maar heb je er teveel of juist te weinig van, dan kan het wel kwaad. Onze cellen hebben echter een werkende methode bedacht om met overtollig ijzer af te rekenen. Zonlicht kan dit evenwicht echter verstoren. En dat kan leiden tot huidbeschadiging, -veroudering en soms zelfs kanker.

Zonnebrandcrèmes
De zonnebrandcrèmes die tegenwoordig op de markt zijn, bevatten ingrediënten die UV-stralen blokkeren of absorberen. Daarbij verminderen ze het aantal vrije radicalen (een soort onstabiel molecuul) die op de huid worden aangemaakt wanneer UV-stralen in contact komen met de huid. Maar waar geen aandacht aan is besteed, is de rol van ijzer; zowel bij het direct beschadigen van de huid wanneer deze in wisselwerking staat met UV-straling, als bij het versterken van de schade veroorzaakt door vrije radicalen. “Hier moet verandering in komen,” zegt onderzoeker Charareh Pourzand. “Formules moeten worden aangepast en verbeterd.”

Natuurlijke extracten
De onderzoekers hebben al enkele natuurlijke extracten geïdentificeerd die kunnen zorgen voor een juiste balans van ijzer in onze cellen. Deze omvatten verschillende klassen van onder andere botanische verbindingen, waaronder extracten van bepaalde groente, fruit, noten, zaden, schors en bloemen. Experimenten hebben aangetoond dat deze antioxidanten overtollig ijzer in cellen elimineren. “Door dergelijke krachtige antioxidanten in huidverzorgingsproducten en zonnebrandcrèmes toe te voegen, bieden ze betere bescherming tegen de zon,” aldus Pourzand.

Meer onderzoek
Al met al laten de onderzoekers zien dat de huidige zonnebrandcrèmes een cruciaal onderdeel missen; bepaalde op ijzer gerichte extracten die onze huid nog beter beschermen tegen zonlicht. Volgens Pourzand is er echter wel meer onderzoek nodig voordat de natuurlijke verbindingen die zij in hun studie hebben geïdentificeerd voor commerciële doeleinden gebruikt kunnen worden. “Hoewel ze werkzaam blijken onder laboratoriumomstandigheden, blijven ze niet noodzakelijk stabiel wanneer ze aan een crème worden toegevoegd,” vertelt ze. “De extracten zijn afkomstig van planten en omgevingsfactoren beïnvloeden hun stabiliteit. Zowel het seizoen waar ze in worden gekweekt, het bodemtype, de breedtegraad en het tijdstip van oogsten kan invloed hebben op hun vermogen om vrije radicalen te neutraliseren en ijzer af te vangen.”

Volgens Pourzand is de volgende stap om de bioactieve chemicaliën in de benoemde extracten te standaardiseren. Dit biedt namelijk de garantie dat ze allemaal dezelfde hoeveelheid van het actieve bestanddeel bevatten. “Als dat eenmaal is gebeurd, kunnen en moeten ze worden toegevoegd aan producten die zijn ontworpen om de huid te beschermen tegen veroudering,” besluit ze.

Bronmateriaal

"Add iron-trapping extracts to sunscreens to make them truly effective" - University of Bath

Afbeelding bovenaan dit artikel: Dimitris Vetsikas via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd