Alcohol slecht voor uw geheugen? Champagne verbetert het juist!

  champagneglazen

  Waarschijnlijk denkt u bij alcohol helemaal niet dat het goed is voor uw geheugen of dat het de veroudering van het brein tegen kan gaan. Wetenschappers komen nu met bewijs dat dit raar genoeg bij champagne drinken wel het geval is.

  Als u moeders gister voor Moederdag blij heeft gemaakt met een champagneontbijt heeft u dit goed gedaan. Eén tot twee glazen champagne per week drinken werkt namelijk het geheugenverlies dat normaal bij ouderdom optreedt, tegen. Het kan hiermee zelfs degeneratieve aandoeningen zoals dementie uitstellen.

  Stofje in champagne
  Champagne bevat een stofje met kleine fenolische verbindingen. Wetenschappers aan de University of Reading vermoeden dat dit stofje, dat voornamelijk in het luxe alcoholische drankje champagne zit en bijvoorbeeld veel minder in witte wijn, kan zorgen voor een geheugenverbetering. De verbindingen zouden het ruimtelijk geheugen verbeteren wat betekent dat u de ruimte om u heen, uw omgeving, beter onthoudt en in de toekomst beter gebruikt om de weg te vinden.

  Effectiever geheugen
  De onderzoekers leggen middels hun publicatie in wetenschapsblad Antioxidants and Redox Signalling, uit hoe het werkt: Het stofje komt binnen in onze hersenen en kan hier door zijn chemische samenstelling effectiever samensmelten met de aanwezige eiwitten. Hierdoor kunnen we signalen die binnenkomen beter onthouden en dus ook beter leren. Als we ouder worden verzwakt deze manier van geheugenopslag doordat de eiwitten afnemen. Ouderen worden vergeetachtig. Champagne kan met zijn fenolische verbindingen deze verzwakking echter tegengaan waardoor het cognitieve verlies dat normaalgesproken optreedt uit wordt gesteld.

  Zo blijkt dat champagne – dat in tegenstelling tot rode wijn géén flavonoïden bevat (bekend om hun positieve gezondheidseffecten) – toch een goede invloed op de werking van het brein kan hebben. “Onze resultaten suggereren dat één tot twee glazen per week effectief kan zijn,” zegt Jeremy Spencer van de Universiteit waar het onderzoek plaatsvond.

  Bronmateriaal

  " Scientists reveal drinking champagne could improve memory" – University of Reading.
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Anders Adermark (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd