902 bommen onder Japans restaurant

In de Japanse stad Okinawa vonden arbeiders tijdens werkzaamheden 902 bommen onder een restaurant. Dat gebeurde toen de omgeving werd verkend met behulp van een metaaldetector. Het gaat om bommen uit de Tweede Wereldoorlog (1939 -1945).

Meteen na de ontdekking van de explosieven trommelde de overheid een opruimingsteam van het leger op. Die stelde vast dat het om bommen uit de Tweede Wereldoorlog gaat. Waarschijnlijk zijn ze in de Verenigde Staten geproduceerd. In die tijd heerste er een verwoede strijd tussen de VS en Japan.

Na de oorlog bleef zo’n 10.000 ton aan niet-ontplofte munitie achter, waarvan nog steeds 3.000 ton onontdekt is gebleven. Verwacht wordt dat alles binnen tachtig jaar is opgeruimd.

Het is een zeldzaamheid dat zo’n grote hoeveelheid bommen in één keer wordt gevonden. In Japan is het zo dat bij ieder bouwproject de omgeving eerst en vooral met een metaaldetector moet worden onderzocht, omdat het gevaar voor niet-ontplofte munitie nog steeds zeer reëel is. Of de bommen al onschadelijk zijn gemaakt is niet duidelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd