Paddenstoel doodt honderden Chinezen

  Al dertig jaar lang sterven Chinezen tijdens het regenseizoen aan een hartstilstand. De veroorzaker: een dodelijke paddenstoel. Dit beweren Chinese wetenschappers na een onderzoek van vijf jaar. De paddenstoel met de naam ‘Kleine Witte’ behoort tot de Trogia-genus en bevat drie giftige aminozuren.

  Chinezen die stierven aan het Yunnan Sudden Death Syndrome bevonden zich vrijwel allemaal tijdens het regenseizoen (juni tot augustus) op een hoogte van 1.800 tot 2.400 meter in de provincie Yunnan.

  Symptomen
  “We hoorden bizarre verhalen van mensen die plotseling tijdens een gesprek stierven”, zegt cardioloog Zhang Shu. “De meeste patiënten hadden enkele uren voor de dood last van symptomen als misselijkheid, duizeligheid en epileptische toevallen.”

  Doorslaggevend bewijs
  In 2008 kwamen wetenschappers erachter dat de Kleine Witte paddenstoel regelmatig werd aangetroffen in de huizen van overleden mensen. De provincie Yunnan is bekend om haar vele paddenstoelen. Sommige soorten worden voor hoge prijzen geëxporteerd.

  Campagne
  Een campagne om geen kleine paddenstoelen te eten heeft de afgelopen tijd het aantal doden drastisch verminderd. Dit jaar is er nog niemand gestorven na het eten van de Kleine Witte paddenstoel.

  Niet giftig genoeg?
  Toch laten de eerste testresultaten zien dat de paddenstoel niet giftig genoeg is om gezonde mensen te doden. Waarschijnlijk doodde de paddenstoel dus voornamelijk zwakke mensen. Een andere mogelijkheid is dat de giftige aminozuren van de paddenstoel sterker reageren met hoge concentraties barium. Dit zware metaal komt in het lokale drinkwater voor.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd