Biokunstmatige longen in ratten getransplanteerd

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om longen te ‘kweken’ en deze te transplanteren in ratten. De getransplanteerde longen werkten maximaal zes uur. Afgelopen maand transplanteerden wetenschappers van Yale biokunstmatig longweefsel in ratten, dat het slechts twee uur volhield.

De wetenschappers van een ziekenhuis in Massachusetts en de Harvard Medical School haalden de linkerlongen uit ratten en verwijderden alles behalve de longcellen. Vervolgens lieten ze de longcellen groeien door voedingstoffen, bloed en bepaalde cellen toe te dienen. De longcellen bleven soepel en flexibel.

Binnen een week bereikten de longcellen de grootte van de oorspronkelijke longen. Wetenschappers plaatsten de biokunstmatige longen in ratten. Een grondige analyse wees uit dat de nieuwe longen werkten. Na zes uur stopten de longen met functioneren door ophoping van vocht.

Volgens de onderzoekers kost het nog veel tijd om de techniek op te schalen, waardoor het mogelijk wordt om menselijke longen te produceren. Wetenschapper Harald C. Ott verwacht dat binnen vijf tot tien jaar de eerste biokunstmatige organen worden geproduceerd voor menselijke patiënten.

Het kweken van biokunstmatige organen is een oplossing voor het grote tekort aan donororganen. Veel mensen staan op de wachtlijst voor een donornier of donorlong. Het komt regelmatig voor dat zieke patiënten sterven voordat er een donororgaan beschikbaar is. Een biokunstmatige orgaan kan zo’n leven redden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd