100 jaar worden met hulp van uw vrienden

Hoe wordt u honderd jaar oud? Is dat afhankelijk van goede genen? Volgens wetenschappers van de universiteit van New South Wales hebben goede genen invloed op een lang leven. Toch is een gezonde en gelukkige levensstijl veel belangrijker.

“Ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen ouder dan honderd jaar bereikt deze leeftijd omdat het in de familie zit”, vertelt professor Robyn Richmond van de universiteit. Zij interviewde meer dan tweehonderd 100+-ers. “De rest – zeventig tot tachtig procent – beweert dat het afhankelijk is van omgevingsfactoren.”

Wie optimistisch en veerkrachtig is, en openstaat voor veranderingen, heeft meer kans om heel oud te worden. Dit blijkt uit de enquêtes. Volgens professor Richmond hadden de onderzochte bejaarden weinig depressieve gedachten.

“Ook zijn sociale contacten belangrijk”, benadrukt Richmond. “Vooral met vrienden en familie.” Babbelen met de kinderen of kaarten met andere ouderen in een bejaardenhuis: het draagt allemaal bij aan het ouderwordingsproces.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd