Magneet pakt depressie aan

Sommige mensen hebben last van een depressie die zelfs met medicijnen niet bestreden kan worden. Anderen zijn depressief, maar kunnen de medicatie en bijwerkingen niet verdragen. Deze groep patiënten kan wel eens baat hebben bij een behandeling met magnetische pulsen. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers verzamelden 190 mensen met een depressie. De helft van hen kreeg een helm die regelmatig magnetische pulsen uitzond. De andere helft kreeg eenzelfde helm, maar dan zonder de magnetische kracht. De proefpersonen gebruikten de helm drie weken lang elke dag 37 minuten.

Na afloop had veertien procent van de mensen die de helm met magnetische kracht had gedragen minder last van de depressie. In de controlegroep – waarbij de magnetische kracht in de helm was uitgeschakeld – gaf vijf procent aan minder depressief te zijn.

Volgens de onderzoekers wijst hun studie erop dat de magnetische puls een effectieve aanpak van psychologische problemen kan zijn. Met name voor patiënten die niet op de medicatie reageren of die de medicijnen niet verdragen, kan de magneet uitkomst bieden.

De aanpak met magneten draagt officieel de naam transcraniële magnetische stimulatie (TMS). De korte magnetische pulsen zorgen ervoor dat de activiteit in bepaalde delen van de hersenen sterker wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd