Solar Impulse 2 zou de komende dagen over de Grote Oceaan vliegen, maar deze vlucht is nu afgebroken. In verband met de slechte weersomstandigheden is het niet verstandig om de Grote Oceaan over te steken. Het zonnevliegtuig landt later vandaag in de Japanse stad Nagoya.
Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 steeg gisteren op vanaf een vliegveld in het Chinese Nanjing. De eindbestemming: Hawaï. De vlucht zou ongeveer 120 uur gaan duren en in totaal zou er 8.000 kilometer overbrugd worden. De vlucht is nu afgebroken, waardoor verschillende records – zoals ‘langst afgelegde afstand voor een vliegtuig op zonne-energie’ en ‘langste solovlucht voor een piloot’ – niet zijn verbroken.
Bekijk live de landing van Solar Impulse 2 in Nagoya.
De vlucht is afgebroken omdat de weersomstandigheden boven de Grote Oceaan verslechteren. Zo moet de wind goed staan en mag het overdag niet bewolkt zijn. Is het wel bewolkt, dan kan het zonnevliegtuig niet genoeg opladen om ’s nachts te blijven vliegen. En dat is essentieel, omdat de Solar Impulse 2 voor het eerst langer dan 24 uur in de lucht is. Dat is toch langzamer dan een gemiddeld vliegtuig? Klopt, Solar Impulse 2 reist met een snelheid van 50 tot 100 kilometer per uur.
Solar Impulse 2 is bezig met een baanbrekende reis rond de wereld. Het vliegtuig startte de tocht eind februari vanuit Abu Dhabi en zal in totaal 35.000 kilometer afleggen. De ruim dertig meter lange vleugels van dit revolutionaire vliegtuig zijn uitgerust met 17.000 zonnecellen. Verder is Solar Impulse 2 van carbonfiber gemaakt: een heel lichte, maar sterke koolstofvezel. Hierdoor weegt het vliegtuig slechts 2.300 kilo en dat is vergelijkbaar met een grote personenauto. Verwacht echter niet dat je snel in een zonnevliegtuig op vakantie kan gaan, want er is slechts plaats voor één persoon: de piloot. En met een cockpit van nog geen vier kubieke meter is het ook voor de piloot niet erg aangenaam.