Dag plastic soep! The Ocean Cleanup start in 2016

Ken je Boyat Slat nog? Deze student uit Delft presenteerde vorig jaar een idee om de plastic soep in oceanen op te ruimen. Slat wil installaties plaatsen op strategische plekken in de oceaan, die worden uitgerust met lange, drijvende armen. De plastic deeltjes hopen zich op in de armen, waardoor het makkelijk uit het water gehaald kan worden. In 2016 wordt de eerste installatie opgeleverd.

De vijf gyres
De vijf gyres
Het idee van Slat is erg goed. Wereldwijd zijn er vijf gyres, oftewel grote ringvormige zeestromingen. Plastic hoopt zich hier op. Slat verwacht dat vijf grote installaties op de vijf gyres vrijwel al het plastic uit de oceanen kunnen filteren. En dit hoeft niet veel te kosten: de exploitatiekosten zijn vrijwel nul en één gyre kan binnen vijf jaar opgeruimd worden. In totaal kan er 7,25 miljoen plastic uit de vijf gyres verzameld worden.

Volgend jaar start The Ocean Cleanup met een installatie voor de kust van Tsushima, een eiland tussen Japan en Zuid-Korea. Wetenschappers zijn van mening dat hier sprake is van flinke vervuiling. Ieder jaar stroomt een kubieke meter plastic per persoon het water in. De allereerste installatie zal 2.000 meter lang worden en minimaal twee jaar in gebruik worden genomen. Tevens gaat deze installatie het grootste drijvende object ooit worden. Op dit moment is de recordhouder de Tokyo Mega-Float: een drijvend vliegveld.

Slat mag dan pas 20 jaar zijn, hij heeft zeer ambitieuze plannen. Binnen vijf jaar wil hij een honderd kilometer lange installatie uitrollen tussen Hawaï en Californië. Deze installatie zou nog veel meer plastic moeten filteren.

De plastic soep is een groot probleem. Zo drijft er naar schatting 250.000 ton plastic in de oceanen op aarde. Dit komt neer op vijf biljoen grote en kleine stukjes plastic. Iedere wereldburger is dus verantwoordelijk voor 700 stukjes plastic, en dan hebben we het nog niet eens over de stukken plastic die worden opgegeten door vissen. Toch zijn er ook dieren die profiteren van de plastic soep. Zo legt het insect Halobates sericeus massaal eitjes op de drijvende plastic deeltjes, waardoor de aantallen van dit insect sterk zijn gestegen.

De plastic deeltjes worden opgevangen en afgevoerd.
De plastic deeltjes worden opgevangen en afgevoerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd