Moderne mens verliet Afrika via Egypte

  afrika

  Hoe reisde de moderne mens van Afrika naar andere delen van de wereld, zoals Europa en Azië? Via Egypte, zo blijkt uit nieuw DNA-onderzoek, en dus niet via Ethiopië. Dit gebeurde zo’n 55.000 jaar geleden.

  Al jaren debatteren wetenschappers over hoe de moderne mens Afrika verliet: via de noordelijke of zuidelijke route. De noordelijke route loopt van Egypte naar Israel, boven de Rode zee langs. De zuidelijke route bevindt zich bij de Bab el Mandeb, een zeestraat die de Rode Zee met de Golf van Tadjoura en de Golf van Aden verbindt. Hier is de reis van de ene kant naar de andere kant slechts 27 kilometer.

  De mens verliet Afrika 55.000 jaar geleden via Egypte (zwarte pijl) en dus niet via de zuidelijke route (rode cirkel).
  De mens verliet Afrika 55.000 jaar geleden via Egypte (zwarte pijl) en dus niet via de zuidelijke route (rode cirkel).
  Dr Luca Pagani van de universiteit van Cambridge en zijn team hebben het genoom van 225 mensen uit Egypte en Ethiopië blootgelegd. Het DNA werd vergelijken met het genoom van mensen buiten Afrika. Pagani en zijn collega’s konden de exacte tijd vaststellen wanneer Europeanen en Afrikanen zich afsplitsten van de Egyptenaren, namelijk 55.000 jaar geleden. Bij Ethiopiërs is dit langer geleden: 65.000 jaar geleden. Dit is hét bewijs dat Egypte de laatste halte was voordat de moderne mens het continent Afrika verliet.

  Andere routes
  “Toch blijven er nog genoeg interessante vragen over om te beantwoorden”, vertelt wetenschapper Dr Chris Tyler-Smith. “Zijn andere populaties erin geslaagd om via andere routes te migreren? En zo ja, hoe kunnen we deze alternatieve wegen vinden? Misschien dat het genoom van mensen uit Oceanië meer routes onthult.”

  Onze oorsprong
  Scientias.nl-redacteur Rob Oele is de afgelopen tijd bezig met een zoektocht naar zijn oorsprong. Lees zijn artikelen ‘Onze oorsprong: we hebben geen idee wat we nog niet weten‘ en ‘Hoe genetica de zoektocht naar onze oorsprong verandert‘.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd