Zonder mobieltje wandelen in de natuur maakt creatiever

wandelen

Nieuw onderzoek wijst erop dat tijd doorbrengen in de natuur, zonder gestoord te worden door mobieltjes, tablets en andere gadgets, mensen veel creatiever en geïnspireerder maakt.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Utah in het blad PLoS ONE nadat ze een experiment uitvoerden met 56 mensen (met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar). De proefpersonen namen deel aan een vier- tot zesdaagse wandeltocht door de natuur. Er mochten geen elektronische apparaten mee tijdens de wandeltocht.

Test
De onderzoekers legden 24 proefpersonen op de ochtend voor ze aan hun wandeling begonnen, een test voor. Hiermee werd vastgesteld hoe creatief de proefpersonen waren, in totaal waren er tien punten te verdienen. De overige 32 proefpersonen deden de test ook, maar pas op de vierde dag van de wandeltocht.

WIST U DAT…

…ook outside the box zitten ons creatief kan maken?

Resultaten
De proefpersonen die de test deden nadat ze al drie dagen in de natuur hadden rondgewandeld, scoorden aanzienlijk beter dan de proefpersonen die de test op dag één deden. De eerstgenoemde groep scoorde gemiddeld 6,08 punten. De andere groep bleef op een gemiddelde van 4,14 punten steken. “We tonen aan dat vier dagen opgaan in de natuur en loskomen van multimedia en technologie, mensen tot wel vijftig procent beter laat presteren tijdens taken waarin creativiteit en probleemoplossend vermogen wordt gevraagd,” zo stellen de onderzoekers. Het is onduidelijk of de verhoogde creativiteit van de proefpersonen samenhangt met de natuur, het loskomen van multimedia of een combinatie daarvan.

Geen verrassing?
Voor sommigen komen de resultaten van de studie wellicht niet als een verrassing. “Schrijvers hebben het er al eeuwen over dat interactie met de natuur belangrijk is en heel veel mensen gaan op vakantie (in een natuurlijke omgeving, red.),” vertelt onderzoeker David Strayer. “Maar ik denk niet dat we vanuit een wetenschappelijk oogpunt een goed beeld hadden van de voordelen ervan.” Deze studie brengt daar verandering in. “Het motiveert ons om te leren begrijpen hoe we op een gezonde manier de interactie met de wereld kunnen aangaan en het laat zien dat jezelf 24/7 achter een computer begraven nadelen met zich meebrengt die door een wandeling in de natuur kunnen worden aangepakt.”

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat een wandeling maken in de natuur mensen beter in staat stelde om een rij cijfers die ze hoorden, achterstevoren te herhalen. Ook bleken ze bepaalde optische illusies beter te kunnen zien.

Bronmateriaal

"Nature Nurtures Creativity" - Utah.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Katie Brady (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd