Sommige bomen drinken ook via hun bladeren

boom

Bomen in een nevelwoud gebruiken niet alleen hun wortels om aan water te komen: ze halen het met hun bladeren ook uit de lucht. Dat hebben onderzoekers ontdekt.

De meesten van ons zullen op school wel meegekregen hebben dat bomen met hun wortels water naar boven halen. Maar soms gaat het ook anders, zo schrijven onderzoekers van de universiteit van Californië, Berkeley nu in het blad Ecology Letters. “De tekstboeken leren ons dat water de wortels binnengaat, via de stam omhoog gaat, de takken in en dan uiteindelijk via de bladeren er weer uitkomt,” vertelt onderzoeker Greg Goldsmith. “Dat is wel waar, maar het is niet het hele verhaal.”

Nevelwoud
De onderzoekers bestudeerden bomen in nevelwouden. Dergelijke wouden zijn – zoals de naam al doet vermoeden – een flink deel van de tijd in nevel gehuld. De nevel slaat neer op de bladeren van de boom en de bomen drinken dat water wanneer ze onvoldoende water uit de bodem kunnen halen. “Veel nevelwouden hebben jaarlijks te maken met een droog seizoen waarin hun belangrijkste bron van water niet de regen, maar de vochtigheid is. Dat is het moment waarop het het meest waarschijnlijk is dat bomen water via hun bladeren naar binnen werken.”

Een nevelwoud. U ziet de nevels rechts goed hangen. Foto: Drew Fulton (Canopy in the Clouds).
Een nevelwoud. U ziet de nevels rechts goed hangen. Foto: Drew Fulton (Canopy in the Clouds).

Sensor
Goldsmith en zijn collega’s deden hun ontdekking met behulp van sensoren die konden achterhalen of water de bladeren binnenging of niet. Ze ontdekten dat bomen inderdaad via hun bladeren water tot zich konden nemen. Het is een slimme manier om ook in tijden van droogte aan voldoende water te komen en dus te kunnen overleven.

Of dat in de toekomst zo blijft, is twijfelachtig. Als de temperaturen stijgen, zullen de nevelwouden steeds minder vaak in nevels gehuld zijn. “De bomen die het meeste water via hun bladeren naar binnen werken, zullen het meest kwetsbaar zijn wanneer de nevel door hogere temperaturen afneemt,” stelt Goldsmith. “Het onderzoek benadrukt de kwetsbaarheid van deze zeldzame en reeds bedreigde ecosystemen,” voegt onderzoeker Todd Dawson toe.

Bronmateriaal

"Cloud forest trees drink water through their leaves" - Berkeley.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Drew Fulton (Canopy in the Clouds).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd