Resusaap kan de beat in muziek niet horen

  resusaap

  Voor ons is het heel normaal, zelfs kinderen kunnen het: een regelmaat in een variërend ritme ontdekken. Maar voor resusapen is het te hoog gegrepen, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Zij horen de beat niet.

  Wanneer kinderen meeklappen met een liedje of wanneer uw voet meetikt met de muziek, doet u aan beat-inductie. U neemt een regelmaat in een variërend ritme waar. Doordat we daartoe in staat zijn, kunnen we dansen en muziek maken.

  Aangeboren
  En niet alleen volwassen en kinderen zijn tot beat-inductie in staat. Ook pasgeboren baby’s kunnen de beat in de muziek waarnemen. Dat wijst erop dat het niet aangeleerd, maar aangeboren is.

  WIST U DAT…

  …oxytocine resusapen liever maakt?

  Apen
  Onderzoekers van de universiteit van Amsterdam en de National Autonomous University of Mexico (UNAM) vroegen zich af of ook apen tot beat-inductie in staat waren. Daarom startten ze een onderzoek onder resusapen. Ze lieten ze naar muziek met een beat luisteren, terwijl ze de elektrische hersensignalen van de dieren maten. Uit het onderzoek blijkt dat de apen de beat echt niet kunnen waarnemen. Wel konden ze ritmische groepen in muziek onderscheiden, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

  Het onderzoek onderschrijft de zogenoemde vocal learning-hypothese. Volgens deze hypothese kunnen alleen diersoorten die vocaal kunnen imiteren, beat-inductie waarnemen. Tot die diersoorten behoren wij mensen, maar bijvoorbeeld ook diverse vogels. Bij niet-menselijke primaten zoals de resusaap is vocaal imiteren zwak of niet ontwikkeld.

  Bronmateriaal

  "Resusaap hoort beat in muziek niet" - UVA.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dana Le (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd