‘Zoekmachine kan kanker eerder spotten dan patiënt of dokter’

Er is een kans dat de zoekmachine je in de toekomst – op basis van je zoekgeschiedenis – adviseert om een bezoekje aan de huisarts te brengen…

Die conclusie trekken onderzoekers van Microsoft. Ze bogen zich over de zoekwoorden die 6,4 miljoen mensen (zij zijn ook voor de onderzoekers anoniem) in zoekmachine Bing intikten. Ze waren met name geïnteresseerd in zoektermen die suggereerden dat mensen alvleesklierkanker hadden (een vorm van kanker die zich snel verspreid en vaak pas in een (te) laat stadium wordt ontdekt). Bijvoorbeeld: ‘Waarom heb ik kanker in de alvleesklier?’ of ‘Ik heb alvleesklierkanker, wat kan ik verwachten’.

Zoekgeschiedenis
Zodra de onderzoekers een groepje mensen hadden gevonden dat – volgens hun zoekgeschiedenis – aan alvleesklierkanker leed, gingen ze nog een stapje verder. Ze gingen kijken waar deze mensen voor ze wisten dat ze alvleesklierkanker hadden, op Bing naar zochten. Ze wilden bijvoorbeeld achterhalen of mensen lang voor de diagnose gesteld werden al zochten op symptomen van alvleesklierkanker of naar dingen die de kans op alvleesklierkanker kunnen vergroten (bijvoorbeeld alcoholmisbruik).

WIST JE DAT…

…je zoekgeschiedenis ook kan verraden wat je karakter is?

Eerdere diagnose
Uit het onderzoek blijkt dat mensen vaak maanden voordat de diagnose werd gesteld al zochten naar symptomen van de ziekte. En op basis van die zoekgeschiedenis is goed te voorspellen welke mensen later dingen als ‘ik heb alvleesklierkanker, wat te verwachten’ in de zoekbalk intikken. In andere woorden: afgaand op de zoekgeschiedenis van deze mensen had de diagnose alvleesklierkanker wellicht al veel eerder gesteld kunnen worden.

Notificatie
De onderzoekers pleiten er zeker niet voor om voortaan de zoekmachine in plaats van artsen te laten diagnosticeren. Maar wellicht kan de zoekgeschiedenis van mensen wel een rol gaan spelen als het gaat om hun gezondheid. Hoe dan? Denk aan een zoekmachine die de zoekgeschiedenis analyseert en bij een bepaalde (verontrustende) combinatie van zoektermen een notificatie geeft, zodat de gebruiker weet dat er mogelijk sprake is van een gezondheidsrisico. Vervolgens kan de gebruiker naar de huisarts gaan. Hij/zij kan dan de diagnose stellen of de gebruiker juist geruststellen.

De onderzoekers realiseren zich dat er nog wel wat werk verzet moet worden om dat idee werkelijkheid te laten worden. Microsoft laat weten op dit moment niet van plan te zijn producten te ontwikkelen die samenhangen met dit onderzoek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd