Zo diep is de Marianentrog

Het is lastig om te visualiseren hoe diep de Marianentrog is. Misschien weet je dat deze trog elf kilometer diep is, maar wat moet jij je daar nu bij voorstellen? Gelukkig helpt XKCD ons uit de brand.

XKCD is een site waar soms lastige wetenschappelijke kwesties op een leuke manier worden gevisualiseerd. De landing van Philae op Rosetta is op allerlei geinige manieren uitgewerkt, waardoor de doelstellingen van deze ruimtemissie een groot publiek bereikten.

De Marianentrog is met een diepte van 11.000 meter het diepste punt op aarde. Deze trog is 2500 kilometer lang en loopt ten oosten langs de eilandengroep de Marianen. Op de bodem van deze trog is de druk meer dan duizend keer zo hoog als die aan het oppervlakte. Hierdoor komt er bijna geen leven voor op de bodem van de trog.

Klik hier om een grote versie te openen van de foto.
Klik hier om een grote versie te openen van de foto.

Het wordt allemaal nog indrukwekkender als we de infographic van XKCD erbij pakken. De meeste zeedieren – waaronder walvissen, pinguïns en schildpadden – blijven veilig in de bovenste kilometer hangen. Een uitzondering vormt de potvis, die tot een recorddiepte van 2.800 meter kan duiken.

Diepste duik ooit
Twee jaar geleden brak de Egyptenaar Ahmed Gabr het record voor de diepste duik. Hij bereikte een diepte van 332 meter, waardoor de magische grens van duizend voet werd gehaald. Dit lijkt misschien makkelijk, maar schijn bedriegt. Op deze diepte is de druk zo hoog, dat een kurk ín een champagnefles wordt geduwd.

Burj Khalifa
In vergelijking met de Marianentrog is de Burj Khalifa maar een piepklein gebouwtje. En iedereen die het hoogste gebouw ter wereld wel eens heeft bezocht, weet dat het absoluut geen ‘gebouwtje’ is.

Bezoekjes
Overigens is de bodem van de Marianentrog twee keer bezocht door mensen. Ontdekkers Jacques Piccard en Don Walsh waren in 1960 de eersten in hun onderzeeboot de Trieste. Ruim vijftig jaar later volgde James Cameron, de regisseur van films als Titanic en Avatar. Cameron trof vlokreeften aan van wel zeventien centimeter groot, terwijl die bij het oppervlak niet groter zijn dan een tot twee centimeter. Ook vond hij nieuwe soorten microben en een zeekomkommer. Kortom, er is nog zoveel te ontdekken, dat het de moeite waard is om vaker troggen te verkennen. Wie durft?

Bronmateriaal

"Main site" - XKCD

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd